van de groenteboer
Leave a comment

Sajoer lodeh en atjar ketimoen voor 20 man

Een rijsttafel maken voor 20 man is niet eenvoudig, maar echt niet ondoenlijk. Zoveel mogelijk van te voren doen scheelt stress. Zo heb ik de ochtend van het feestje alle groenten geblancheerd en de sajoer zo voorbereid dat ik hem alleen nog maar hoefde op te warmen. Ik was er 3 uur mee bezig. Het snijden van de groenten is het meeste werk. Dus als je daar hulp bij krijgt, scheelt dat enorm! 

Serveer de sajoer met atjar ketimoen, saté, pindasaus, kroepoek en witte rijst.

collage1-sajoer-tiff sal-t

Sajoer lodeh

Ontleed een broccoli in roosjes en blancheer de roosjes een minuut of 5 in ruim water met een beetje zout. Haal de beetgare roosjes uit het water met een schuimspaan en zet apart. Doe hetzelfde met een in stukjes gesneden bosje peentjes, een spitskooltje en een half pond sperzieboontjes. Proef bij het blancheren steeds even hoe het met de gaarheid gesteld is! Het water waarin je de groenten blancheert is stiekem verworden tot een lekkere groentebouillon. Niet weggooien! Een liter is genoeg. Heb je minder, doe er water bij. Heb je meer, laat hem inkoken.

Snijd 12 sjalotjes fijn en pers 6 teentjes knoflook met een knoflookpers. Doe de knoflookpulp en de uien in een stevige schaal samen met 5 ontpitte rode lomboks (Spaanse pepers), 5 theelepels ketoembar, 2 eetlepels goela djawa en 2 eetlepels trassi in poedervorm.

Kneus de uien, knoflook en kruiden met een stamper en roer er 2 eetlepels asem door. Neem een grote pan of vuurvaste schaal van aardewerk en fruit daarin het uitenmengsel in 4 eetlepels boter. Roer er na een paar minuten  7 salam-, 18 djeroekpoeroetblaadjes, de groentebouillon en een pakje vloeibare santen van 1 dl. door en laat afkoelen. Leg de kool, boontjes, broccoli en worteltjes in de schaal en voeg daar 1/3 blik uitgelekte bamboescheuten aan toe. 

Warm, als het zo ver is, de sajoer heel langzaam op en roer er als de groenten op temperatuur komen nog 250 gram taugé door. 

Atjar ketimoen biasa

Schil en halveer 4 komkommers  en schraap met een eetlepel het zaad uit het midden. Rasp de komkommers in plakjes en meng die met 2 theelepels zout en 2 eetlepels suiker, 4 fijn gehakte sjalotjes en 2,5 dl. natuurazijn. Strooi er 3 fijngesneden ontpitte rode lomboks over. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *