van de groenteboer
comment 1

Salade van kastanjes, winterpostelein, pancetta en salie-citroenolie

kastanjes-met-postelein

fotografie Annemarie Sabelis

Van verse tamme kastanjes word ik soms een tikkeltje sentimenteel. Waarschijnlijk omdat ze me herinneren aan de boswandelingen uit mijn jeugd waarbij we beukenootjes en kastanjes gingen zoeken. Niet dat ik enige herinnering heb aan het eten kastanjes, dat dan weer niet gek genoeg. Gelukkig weet ik inmiddels dat ik ze heel erg lekker vind en kom ik ze nu gewoon tegen in de winkel of op de markt! 

 

Even ter info, tamme kastanjes kun je rauw eten, koken of poffen. Snijd de kastanjes voor het poffen of koken aan de bovenkant in met een scherp mes. Koken duurt een kwartiertje, poffen iets langer. Dat kan in een oven op 200 graden of in een droge koekenpan boven het vuur. Pel kastanjes als ze nog warm zijn, dan gaat het bruine vliesje er makkelijker af. Het is een plakkerig klusje maar het loont echt de moeite! Verse kastanjes zijn heerlijk in stoofschotels en winterse soepen of gewoon uit het vuistje met een beetje boter en zout. Koop verse kastanjes alleen als ze zwaar aanvoelen.

Verwarm een flinke plens olijfolie met een stukje citroenschil en een paar gekneusde blaadjes salie en laat de olie een minuut of tien trekken.

Kerf de kastanjes (5 per persoon) in aan de bovenkant en kook ze in een kwartiertje gaar. Pel ze en doe ze met een flinke snuf zout bij de salie-citroenolie. Verwarm de kastanjes nog een keer voorzichtig op laag vuur tot ze bruin kleuren en laat ze 5 minuten staan.

Vermeng de lauwwarme kastanjes als ze afgekoeld zijn met twee flinke handen winterpostelein en schik de salade op een bord en leg er een paar dunne plakjes pancetta bij. Besprenkel de salade met de overgebleven olie en rasp er wat citroenschil over.    

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *