van de visboer

Salade van kwarteleitjes, Hollandse garnalen, linzen du Puy en zeewiervinaigrette

kwarteleitjes-garnaal-salade-met-zeewier-dressing

fotografie Annemarie Sabelis

Ok, het is een hele mond vol maar wel een lekkere mond vol. Met subtiel op de achtergrond de heerlijke vijfde smaak umami in een vinaigrette met verse zeewier. En ik kan je verzekeren dat dat het verschil maakt. Ik had vers bessenwier, knapperig en zilt, en verse wakame, zacht en zoet dus die vinaigrette zat echt wel goed. Vers en rauw is zeewier een smaaksensatie. 

Maar niet getreurd als je geen vers zeewier hebt, ook met gezouten zeewier kun je een umami vinaigrette maken. Met wakame maar ook met dulse of zeesla. Wel eerst even weken: zeesla en dulse een minuut of 10 en wakame een uurtje. Het kan zelfs met gedroogde wakame!

Voor 4 personen

Kook een kopje linzen du Puy in 3 keer zo veel water in een half uurtje beetgaar. Giet het restantje water af en roer er een drupje olijfolie en wat zout doorheen.

Kook 6 kwarteleitjes vijf minuten en prik er voor het koken een gaatje in. Die tip stond op de verpakking en zorgt ervoor dat ze makkelijker pellen.

Maak in de keukenmachine een vinaigrette van een flinke hand zeewier, een sjalotje, wat olijfolie en witte of donkere balsamico azijn en breng die op smaak met zwarte peper.

Was een ons of 2 aan veldsla en schik de blaadjes op een schaal. Verdeel de garnalen en de linzen over de veldsla. Halveer de kwarteleitjes en verdeel ze over de salade. Bedruip de salade rijkelijk met de vinaigrette en strooi er wat fijn gesneden bieslook over.