van de visboer
Leave a comment

Salade van warme knolselderij, bonen, ansjovis en basilicumolie

winter-salade-selderijknol-bonen-ansjovis

fotografie Annemarie Sabelis

Knolselderij is een beetje het stiefkindje van de wintergroenten, vaak op de achtergrond of zo gaar gekookt dat het niet meer te identificeren is. Dat vind ik sneu. Dus, deze salade is er één ter ere van de knolselderij. Een maaltijdsalade die, als je het mij vraagt, feilloos in de categorie comfortfood past. Maak ‘m als de selderij nog warm is. Basilicumolie is kant-en-klaar te koop maar je kunt hem zelf maken. En de croutons zijn nog een lekker extraatje.

 

Vermaal een handje basilicumblaadjes met een teentje knoflook, een snuf zout, peper, een kneepje citroen of wat azijn en een dl. milde olijfolie tot een mooie groene olie.

Schil en snijd een halve – of minder als hij heel groot is – selderijknol in plakken en daarna in blokjes. Bak de blokjes in een beetje olijfolie lichtbruin en beetgaar. Doe er als de knolselderij bijna zo ver is, twee in stukjes gesneden witte boterhammetjes, een scheutje olijfolie en een teentje knoflook bij en bak alles nog even tot het brood een lekker kleurtje heeft.

Warm de bonen (uit blik of zelf gekookt) op tot lauwwarm zijn. Snijd drie ansjovisfilets in hele kleine stukjes en schep ze samen met de knolselderij en croutons door de bonen. Vermeng er een handje rucola door en bedruip de salade rijkelijk met de basilicum olie.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *