van de groenteboer

Salade van zoete aardappel, knolselderij, knolraap en peterseliewortel met amandelmayonaise en gerookte paprikapoeder

Prima salade om je groentelade te ontdoen van winterse restjes en muffige aardappels alsnog een bestemming te geven. Dit klinkt misschien wat negatief, maar zo is het niet bedoeld. Ik ben groot fan van – net als deze salade – elke variatie op ‘ensalada rusa’, een Spaanse versie van onze huzaren salade. Bovendien kun je eindeloos variëren met andere wortels en knollen als gele raap of biet, winterwortel, pastinaak, pompoen of winterradijzen. Daarbij grijp ik elke legitieme gelegenheid aan om mayonaise te mogen eten en dat is het in dit geval ook. Toch?

008-wintersalades zout-zoet aardappel

 

Schil en snijd de zoete aardappels, knolraap, knolselderij en peterseliewortel in mooie gelijke blokjes en blancheer ze in water met zout tot ze beetgaar zijn. Zorg dat de verhouding tussen de groenten ongeveer gelijk is.

Maak een mayonaise van 1 eierdooier en 1 ½ dl. zonnebloemolie of olijfolie en roer er een snuf zout, scheutje citroensap of azijn, een uitgeperst teentje knoflook en een flinke eetlepel gemalen amandelen door.

Meng de groenten door de mayonaise en maak er met een ring of bakje een mooi hoopje van en bestrooi dat met gerookte paprikapoeder, een heerlijk pittige poedertje. Simpel! Zeker als je kant-en-klare mayo gebruikt, dat kan uiteraard ook. Extra mooi wordt ie als je er een paar gebakken amandelen oplegt.