van de slager
Leave a comment

Saté babi voor 20 man

satéh bbq-enEen rijsttafel maken voor 20 man is niet niks. Ook al is het maar een handje vol gerechten (zie rijsttafelen met 20 man en sajoer lodeh voor 20 man). Een goede timing helpt. Zo heb ik het vlees voor de saté een dag van te voren gemarineerd. Het snijden en het maken van de marinade heb je in een uurtje voor elkaar.

Serveer de saté met pindasaus, sajoer lodeh, atjar ketimoen,  kroepoek en witte rijst. Die 1,5 kilo rijst is meer dan genoeg.

Sate babi

Koop drie kilo hamlappen (voor 100 stokjes) en snijd de lappen in kleine stukjes. Hoe kleiner de stukjes, hoe sneller de saté gaar is. Snijd 10 sjalotjes fijn en pers 8 teentjes knoflook uit met een knoflookpers.  Doe de knoflookpulp en de uien in een stevige schaal samen met 8 theelepels ketoembar (gemalen koriander), 8 theelepels djahé (gemalen komijn), 3 eetlepels grof geraspte verse laos en 2 eetlepels goela djawa (palmsuiker). Kneus de uien, knoflook en kruiden met de stamper van een vijzel. Mijn vijzel is niet zo groot, vandaar dat ik een stevige roestvrijstalen schaal gebruik. Roer er nog 6 eetlepels ketjap en 2 eetlepels asem (keukentamarinde) en een theelepel zout door en schep de stukjes varkensvlees erdoor.

Rijg het vlees (de volgende dag) aan stokjes. Week de stokjes een uurtje voor gebruik in koud water, dan verbranden ze minder snel. Rooster de saté op een houtskoolvuurtje en serveer met pindasaus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *