over producten

Schorseneren

 

schorseneren-in-zak

fotografie Annemarie Sabelis

Waar zou ik zijn zonder het Groentekookboek van Jane Grigson! Deze dame wijdt maar liefst 6 bladzijden aan schorseneren. Voor wie ze niet kent, bestudeer de foto en stel je daarbij een stevige donkerbruine groezelige wortel voor van ongeveer 2 centimeter in doorsneden en een centimeter of 25 à 30 lang. Deze intrigerende groente heeft zijn uiterlijk niet mee maar is binnenkant is de goedheid zelve: romig blank vruchtvlees dat iets weg heeft van de volle smaak van aardpeer met een licht bittertje.

 

Schorseneren komen oorspronkelijk uit Italië en zijn familie van de pastinaak. Ze worden ook wel arme lui asperges genoemd, best sneu want die benaming doet ze te weinig eer aan. Misschien zijn ze daarom nooit echt heel populair geworden in onze contreien. Of misschien komt het door hun tweede bijnaam: keukenmeidenverdriet. Schorseneren schoonmaken en schillen is namelijk een heel vervelend klusje omdat ze plakkerig worden en je handen ervan verkleuren.

Maar, voor deze minder prettige eigenschap van schorseneren heeft Jane Grigson een oplossing. Kook schorseneren gewoon in de schil, kieper ze in de gootsteen en trek zodra de ergst hitte er van af is, de schil er voorzichtig af. Dat gaat heel makkelijk. Nog een tip van Grigson: kook schorseneren niet langer dan een half uur. Daarmee voorkom je dat ze te zacht en vezelig worden.

Schorseneren zijn dankbare groeten die je in stoofschotels, pasteien of ragout kunt gebruiken of aan kunt maken met een vinaigrette. Ze passen prima bij peulvruchten, vlees, gevogelte en vis. In Frankrijk werden schorseneren heel lang geleden in plaats van oesters gebruikt vanwege hun ‘pikante’ smaak. Dat is nu echt niet meer het geval maar dat neemt niet weg dat ze lekker smaken bij vis en schaal- en schelpdieren. Kortom, je kunt met schorseneren alle kanten op. Reden genoeg om deze bruine jongens eens in huis te halen!