van de visboer

Sedano rapa tonato

 

sedano-rapa-tonato

fotografie Annemarie Sabelis

Wat nou als je de vitello in de vitello tonato vervangt voor geroosterde selderijknol? Nou? Dan krijg sedano rapa tonato. Een hele smakelijk variatie. Laat de Italianen maar niet horen van deze twist met deze heuse klassieker.

Dit is trouwens een goed gerecht voor een grote groep want je kunt de bordjes of schaal met sedano rapa tonato een paar uur van te voren opmaken. Dat verhoogt de smaak alleen maar.

 

Rooster een hele selderijknol 75 tot 90 minuten in een vuurvaste schaal in een voorverwarmde oven op 160 graden celsius tot de knol lichtbruin en beetgaar is. Dat kun je checken door een scherp mes in de knol te steken, net als je zou doen bij een hele aardappel. Een beetje weerstand is goed. Leg een flinke klont boter boven op de selderijknol voor je hem de oven inschuift en draai de knol tijdens het roosteren een keer of 3 en haal hem daarbij door de gesmolten boter. Oh, en zorg natuurlijk wel dat de knol goed gewassen is voor gebruik.

Maak ondertussen de tonijnmayonaise. Klop heel langzaam, druppel voor druppel, 1,5 dl milde olijfolie door 2 eierdooiers met een garde of de mixer op de laagste stand tot je een lekkere lobbige mayonaise hebt. Je kunt ook een goede kant-en-klare mayonaise gebruiken natuurlijk.

Doe de mayonaise samen met 2 fijngehakte ansjovisfilets, 2 theelepels kappertjes, 1 á 2 eetlepels citroensap en de uitgelekte inhoud van een blikje tonijn van 200 gram in de keukenmachine en draai er een fijne saus van.

Snijd de afgekoelde selderijknol in dunne plakken en besmeer de plakken rijkelijk met de tonijnmayonaise. Strooi er wat kappertjes over en verfraai het gerecht met snufjes gerookte paprikapoeder, fijngesnipperde bieslook en wat grof zout.

N.b. De schil van de selderijknol heb ik er trouwens niet afgesneden, vond ik niet nodig. En je kunt de selderijknol ook een dag van te voren roosteren.