van de jager verzamelaar

Simpele semifreddo met een zweem van vlierbloesem

lila-vlierbloesem-semifreddo

fotografie Annemarie Sabelis

 

Het is nu de tijd om vlierbloesem wild te plukken en er iets lekkers mee te maken. Nu had ik de stinkende mazzel dat ik op de biomarkt bij mijn eigenste groenteboer Perry een zalig geurend bakje roze vlierbloesem aantrof waardoor het me wel heel gemakkelijk werd gemaakt om iets met deze bloemetjes te gaan doen. Een semifreddo met een zweem van vlierbloesem leek me met deze hoeveelheid wel haalbaar. Ik had goede  hoop dat als ik de vloerbloesem in room zou laten trekken, de bloemetjes genoeg stuifmeel zouden afgeven om de semifreddo lichtjes te parfumeren. Zo gezegd zo gedaan. En gelukkig kreeg ik gelijk. Het was goddelijk.

 

Haal voorzichtig met je vingers de bloemetjes van een stuk of 10 schermen vloerbloesem en vang de bloemetjes op in een bakje. Verwarm 275 ml slagroom en giet de goed warme slagroom op de bloemetjes. Laat de slagroom met de bloemetjes afgedekt met plastic folie een nachtje trekken in de koelkast.

Scheid 3 eieren en klop het eiwit stijf met een mixer. Als het eiwit bijna stijf is, klop je er beetje bij beetje 100 gr basterdsuiker doorheen tot het eiwit in stijve pieken blijft staan.

Zeef de bloemetjes uit de slagroom en vul de slagroom aan tot 275 ml. Er zal namelijk iets room blijven hangen in de bloemetjes, ook al doe je nog zo je best om de room er met de achterkant van een lepel uit te drukken.

Klop de slagroom stijf en schep de room door de eiwitten. Doe de semifreddo in een plastic bak van ongeveer 10 bij 30 cm of in een stuk of 8 kleine bakjes. Laat de semifreddo tenminste 4 uur opstijven in de vriezer. Serveer dit fijne ijstoetje uiteraard met wat vlierbloesembloemetjes.