van de visboer
Leave a comment

Simpele vissoep

 

collage eenvoudige vissoep sal-t-logo

Vissoep maken, nou nee. Te veel gedoe. Eet ik wel buiten de deur. Herkenbaar?

Moet haast wel want ik hoor zelden of nooit iemand zeggen dat ze een lekkere vissoep hebben gemaakt. Jammer! Want een vissoepje op z’n tijd is heerlijk. Zeker als je zelf visbouillon maakt.

Dus bij deze, een recept voor een redelijk simpel vissoepje. Ik wil niet de illusie wekken dat deze soep binnen tien minuten op tafel staat. Maar binnen een half uur wel, echt. Zonder boodschappen doen dan he!

Oh, en check het artikel over vis in de zee en de keuken, helemaal aan het einde vind je een indeling voor zeevis, geeft houvast bij het kiezen van de vis voor je soep!

Vissoep

voor zes personen

Koop bij de visboer ongeveer een kilo vis. Neem twee of drie verschillende soorten flaky (kabeljauw, schelvis, heek, wijting, als ie groot en dik is) of vlezige vis (poon, zeeduivel). Vraag de visboer de vis te fileren en je de graten mee te geven. En, vraag ook of hij wat extra graten voor je heeft! Hoe meer, hoe beter.

Spoel de graten af en doe ze met 2 1/2 liter water en wat takjes bladpeterselie, tijm, een stuk ui, wat groen van een prei, wortel, bleekselderij en als je hebt, een beetje venkelgroen in een grote pan. Breng aan de kook en laat een kwartiertje heel zacht koken. Giet de bouillon af door een fijne zeef, doe er een scheut wijn of sherry bij en kook de bouillon met ongeveer een 1/3 in.

Bak ondertussen voor een sofrito een heel fijn gesnipperde ui en 2 teentjes knoflook in ruim olijfolie glazig. Doe er flink wat zout, verse tijm, een vingerkootje gedroogde rode peper en een blik gepelde tomaten of – als het seizoen het toelaat – een pondje in stukjes gesneden rijpe tomaten bij. Laat alles een minuut of tien op zacht vuur pruttelen.

Doe de sofrito samen met twee in kleine blokjes gesneden aardappels bij de ingekookte visbouillon en breng aan de kook. Snijd de visfilets in niet al te kleine stukken en laat ze op zacht vuur in de soep garen. Dat duurt niet meer dan 5 minuten!

 

Bak tot slot voor een picada een handje witte amandelen, een stukje witbrood en twee teentjes knoflook goudbruin in een beetje olijfolie. Vermaal dit alles met wat gehakte bladpeterselie in een vijzel en roer het voorzichtig door de soep.

Verdeel de soep over de borden en geniet van je eigenste gemaakte vissoep!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *