van de slager

Sopa de ajo

broodsoep collages sal-t-72

Boerse Spaanse soep met veel knoflook en oud witbrood. Een soep naar mijn hart. Hoe ouder het brood, hoe beter want dan is het goed hard en droog en absorbeert het de bouillon beter.

 

Ik gebruik het liefst zelfgetrokken kippenbouillon maar je ‘mag’ hem ook maken met kant-en-klare bouillonblokjes. En dat kunnen natuurlijk ook groentebouillonblokjes zijn als je liever geen vlees eet.

Zet 2 ½ liter water op met een kippenpoot of 2 kipkarkassen, een flink stuk winterpeen, een stuk prei, 3 stengels bleekselderij of een stuk selderijknol, een ui in de schil, wat peperkorrels, een laurierblad en een theelepel zout voor de bouillon. Laat de bouillon 3 kwartiertjes, of langer, zacht koken. Zeef de bouillon. Ik hield ruim 1 ½ liter over. Proef of de bouillon op smaak is!

Kluts 2 eieren in een schaaltje en roer ze door de hete bouillon terwijl je met je vork de soep klopt. Het ei stolt in slingers in de soep. Je kunt het ei ook door een zeefje in de soep laten druipen, dat geeft hetzelfde effect.

Bak 5 in plakjes gesneden teentjes knoflook in een flinke plens – niet al te hete –olijfolie en doe als ze iets gaan verkleuren het equivalent van ongeveer 5 sneden grove brokken oud witbrood bij. Bak een minuut of 5 tot ook het brood een lekker kleurtje heeft. Schep het brood wel steeds om en strooi er wat zout en milde of pittige paprikapoeder over.

Vul 6 kommen met bouillon en verdeel het gebakken brood over de kommen. Leg er een paar plakjes gebakken knoflook op en serveer loeiheet.