van de groenteboer

Sorbet van veel en divers zuur met gember en kruidnagel

collage sinaasappel-mix sorbetijs sal-t-10

Net iets te veel citrus in huis die op moet. Dat komt voor, ook al bewaar je citrus in de koelkast. Zeker biologische citrus is door de onbehandelde schil beperkt houdbaar. IJs of granita maken is dan een dankbare oplossing. Tenzij je het sap liever meteen opdrinkt.

 

Bij mij was de buit een van zijn schil ontdane bergamotcitroen, 2 keiharde limoenen, een nog best vitte citroen en 5 zachte bloedsinaasappels van het type moro. Ik heb ze allemaal uitgeperst en had toen een ½ liter sap.

Zeef het sap en meng het met suikerwater dat je maakt door 130 gr. suiker, op het vuur, op te lossen in 200 ml. water waaraan je 2 dikke plakken verse gember en 3 kruidnagels toevoegt voor extra smaak. Laat het mengsel door en door koud worden in de koelkast, dat duurt zeker een uur of 3, en draai er ijs van in een ijsmachine.

Heb je geen ijsmachine? Maak er dan granita van. Doe het mengsel in een platte, brede plasticbak met deksel en zet het in de vriezer. Roer het na 2 uur als het halfbevroren is, goed los met een vork. Herhaal het losroeren elk half uur tot je een mooie korrelige granita hebt.

Verplaats de sorbet (de granita niet!) een kwartiertje voor je hem wilt serveren van de vriezer naar de koelkast, dan is ie schepbaar en beter op smaakt. Geniet van deze explosie aan zuurtjes!