prikbord

Soufflé met Oostenrijkse bergkäse

souflé-met-bergkaas

fotografie Annemarie Sabelis

Kaassoufflé is een heerlijk klassiek Frans gerecht dat met Comté of Gruyère gemaakt wordt. Voor mij persoonlijk is het ook een klassieker want kaassoufflé is het gerecht dat mijn moeder op tafel zette toen ze voor het eerst vegetarisch kookte. Mijn vader vond het maar niets. Zijn afkeur had overigens niets te maken met het vegetarische karakter van de maaltijd. Het was het ‘mondgevoel’ van de soufflé dat hem tegenstond. Ik daarentegen, genoot van de romige luchtige soufflé en de volle kaassmaak. Vandaar dat ik mijn moeders oude soufflérecept heb afgestoft om het dit keer te maken met de zoetige bergkäse die ik meegenomen had uit het Voralgebergte in Oostenrijk.

 

Beboter een souffléschaal met een doorsnede van ongeveer 16-18 centimeter en verwarm de oven voor op 215 graden.

Scheid het eiwit en eigeel van 4 eieren. Let op, je hebt 4 eiwitten nodig en maar 3 eierdooiers.

Rasp 100 gram kaas en vermeng de kaas met flink wat versgemalen zwarte peper en een snuf nootmuskaat.

Verwarm 2,5 dl melk op het vuur tot het bijna kookt. Zet het gas uit.

Smelt 40 gram boter in een steelpan en voeg daar 40 gram bloem bij. Roer de bloem door de boter en laat het mengsel een minuutje doorwarmen terwijl je roert.

Giet de hete melk beetje bij beetje bij het boter-bloemmengsel tot je een dikke gladde saus hebt.

Roer de eierdooiers één voor één door de saus en daarna een volle eetlepel crème fraîche.

Klop de eiwitten stijf, maar niet heel stijf, en spatel die in 3 ongeveer gelijke delen door de saus. Roer daarna beetje bij beetje de kaas erdoor.

 

Giet het beslag in de soufflévorm tot ongeveer 1/3 van de bovenrand en bak de soufflé in 25 tot 30 minuten goudbruin in de oven.

 

Serveer meteen want je weet het, een soufflé is een heerlijk hapje gebakken lucht en zakt snel in. Geef er een frisse salade bij en een goed glas witte wijn.