van de visboer

Spaghetti met garnalen en pistache nootjes

spaghetti-met-pistachenoten-en-garnalen

fotografie Annemarie Sabelis

De Sicilianen claimen dat op hun eiland de lekkerste pistache nootjes groeien. Dat wijten ze aan de vulkanische grond waarop de bomen groeien en de liefde en toewijding waarmee de boeren hun bomen verzorgen. Nootjes uit Bronte, aan de voet van de Etna met een bijzonder microklimaat, hebben zelfs een DOP, een beschermde oorsprong benaming, en zijn prachtig helder groen, als smaragden.

 

Nou claimen Italianen wel vaker dat ze de beste producten van de wereld hebben maar ik moet zeggen dat ik zeer onder de indruk was van de smaak en de kleur van hun pistache noten toen ik daar 2 jaar geleden in mei op vakantie was. Een van de gerechten die bij mij zeer in de smaak viel was een simpele spaghetti con gamberi en   pistacchio die ik tussen de middag in een overvol tentje vlak bij het strand at. Heerlijk in zijn simpelheid.

Tip van de Siciliaanse kok Georgio Locatelli: kook de spaghetti in bouillon van de koppen en schillen. Die heb ik uiteraard opgevolgd!

Bak per persoon 2 of 3 grote gamba’s met schil en kop in gloeiend hete olijfolie 2 minuten aan beide zijden op hoog vuur. Ze hoeven nog niet gaar te zijn! Laat ze even afkoelen en pel ze.

Doe de schillen, koppen, een wortel, een stuk selderij, een paar dikke ringen prei en wat takjes peterselie in een pan met genoeg water en zout om pasta in te koken. Plet de garnalenkoppen met de stamper van een vijzel en breng aan de kook. Laat de bouillon een minuut of 10 zachtjes koken waarna je hem zeeft.

Kook de spaghetti, 75 gram per persoon is meer dan genoeg, in de bouillon al dente. Hak ondertussen ongeveer 25 gram geroosterde of gebakken pistache nootjes per persoon fijn en meng die met een flinke hand fijngesneden peterselie, een teentje geperste knoflook en wat grof zout.

Snijd de garnalen in stukjes en bak die samen met een in plakjes gesneden teentje knoflook en een mespunt gedroogde Spaanse peper een minuutje in flink wat olijfolie. Houd het vuur hoog en doe er een scheut witte wijn bij en roer tot de wijn bijna is verdampt.

Giet de spaghetti af en schep samen met de gehakte pistache nootje door de garnalen. Serveer met nog wat extra gehakte nootjes en peterselie en een sliertje hele lekkere olijfolie en zo je wil, zwarte peper en grof zout.