van de groenteboer

Spruitjes met kastanjes, sjalotjes en salie

 

spruitjes-kastanjes-salie

fotografie Annemarie Sabelis

Spruitjes zijn lekker, ook al ‘riekt’ het best een beetje als je ze kookt. Waarschijnlijk wist je wel dat spruitjes kleine kooltjes zijn die aan een imposante stronk groeien. Zo niet, bekijk de foto dan maar eens goed. Het ziet er heel grappig uit. Het leuke is dat je de kop van die stronk ook kunt eten, dat is een als het ware een hele grote spruit. En ook de bladeren en de steel zijn geschikt voor consumptie. ‘Head to tail’ zeg maar, maar dan op groentegebied. Spruitjes zijn overigens al lang niet meer zo bitter al vroeger. Sommige mensen vinden dat jammer. De meeste kinderen niet.

 

Voor 4 personen heb je nodig

  • 500 tot 600 gram vuile spruitjes
  • 12 gekookte kastanjes ( die koop je gekookt, vacuum verpakt)
  • 4 sjalotjes
  • 4 blaadjes salie
  • flinke klont roomboter (ongeveer 20 gram)

Maak de spruitjes schoon door de buitenste blaadjes die er smoezelig of gelig uitzien er af te trekken en het kontje er af te snijden. Kook de spruiten een minuut of 20 tot ze gaar zijn.

Versnipper de sjalotten en bak ze in een flinke klont roomboter tot ze glazig en zacht zijn. Snijd de kastanjes in stukjes en bak ze een minuut of 5 mee met de sjalotten en breng alles op smaak met zout.

Roer de gare spruitjes en de fijngehakte salieblaadjes door de kastanjes en ui en bak alles nog een paar minuten tot de spruiten goed heet zijn en serveer.

 

spruitjes-stronk

Spruitjes stronk