Dagelijkse Dis

Stamppot van biet en appel met gekaramelliseerde ui en gestoomde makreel

Hoofdgerecht klaar in 40 minuten

Ingrediënten voor 4 personen (halveer voor 2 personen)

  • 4 kleine bieten (liefst rauw)
  • 2 grote appels
  • 2 uien (rood of wit)
  • verse of gedroogde tijm
  • 7 kruimige aardappels (750 gram)
  • melk of bekertje creme fraiche
  • 4 bosuitjes
  • 1 gestoomde makreel of 4 hardgekookte eieren voor een vegetarische versie

 

bietenstamp sal-t-1

 

Tip: Zelf bieten koken loont. Die zijn zo ontzettend veel lekkerder dan verpakte gekookte bieten. En, als je de bieten de avond te voren kookt of  als voorgekookte bieten koopt, ben je een kwartiertje eerder klaar. Gestoomde makreel vind je bij de visboer.

  • Kook de bieten een half uur in ruim water met een snuf zout beetgaar
  • Schil de aardappels en kook ze in 20 minuten gaar in ruim water met een snuf zout
  • Snijd de uien in dunne ringen en bak ze een kwartiertje zacht in een klont boter met een snuf zout, een schepje suiker en wat verse tijm, tot ze donkerbruin zijn. Roer regelmatig anders branden ze aan!
  • Schil de appels en rasp ze grof
  • Ontvel de beetgare bieten door met je vingers het vel er af te duwen of schil ze dun
  • Rasp de bieten grof
  • Maak met melk of creme fraiche en een stamper of pureeknijper puree van de aardappels
  • Snijd de bosuitjes in fijne ringetjes en roer ze door de puree samen met de geraspte appel en biet
  • Maak op elk bord een torentje van de stamppot, doe er een schepje gekaramelliseerde uien bovenop en bestrooi met snippers bosui en tijmblaadjes
  • Serveer de stamppot met een stukje gestoomde makreel of een fijngehakt hardgekookt ei als je vegetarisch bent