van de groenteboer

Taart met romige vla en frambozen

 

frambozen-taart-moederdag

fotografie Annemarie Sabelis

Met de Franse kant-en-klare taartbodem (paté brisée in dit geval), was dit taartje in een handomdraai gemaakt. Toch echt jammer dat we die hier niet kunnen kopen. Gelukkig is ie ook prima te maken met kant-en-klaar bladerdeeg dat hier wel verkrijgbaar is, mocht je het jezelf makkelijk willen maken. Zo niet, maak de bodem dan van zandtaartdeeg want zo staat deze taart in ‘Taarten’, een allerschattigst taartboekje van de Française Delphine de Montalier. De vulling van vla is lekker romig en niet overdreven zoet.

Overigens kun je de vla en de bodem van te voren maken en de taart net voor serveren afmaken. Best handig. Het recept voor zanddeeg staat helemaal onderaan het recept. 

 

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Klop 2 eieren met 50 gram suiker tot een lichte en romige massa en klop er 30 gr bloem door. Ik heb daar een trucje voor: met mijn linker hand bedien ik de mixer terwijl ik met mijn rechter hand een met bloem gevuld zeefje tegen de mixer aantik zodat de bloem beetje bij beetje in de bak met eieren valt. Prima methode, al zeg ik het zelf. Breng de eiermassa op smaak met de inhoud van een vanillestokje of een flinke mespunt vanillepoeder. Dat goedje heb ik nog niet zo lang geleden ontdekt en smaakt opperbest.

Breng 2,5 dl volle melk aan de kook en schenk die bij de eieren. Roer goed en doe het mengsel terug in de pan en blijf op laag vuur 4 à 5 minuten stevig kloppen en roeren tot de vla bindt. Blijf erbij anders krijg je klontjes! Dek de vla af met een laagje plasticfolie tegen velvorming en zet hem zeker een uur in de koelkast tot ie door en door koud is.

Bekleed een taartvorm (type vlaai) met een doorsnede van ongeveer 22 cm. Ik laat het deeg op het vetvrije papier van de verpakking zitten. Dan hoef je de vorm niet in te vetten en til je de taart gemakkelijk uit de vorm. Bak de bodem 40 minuten blind, waarvan 10 minuten met een steunvulling en 10 minuten zonder steunvulling. De steunvulling, van bonen of als je dat hebt, van die chique keramische bakerwten, leg ik ook weer op een stuk bakpapier, dat maakt het verwijderen makkelijker.

Week 2 blaadjes gelatine 5 minuten in koud water, knijp de blaadjes goed uit en doe ze met 2 eetlepels water in een pannetje. Verhit de gelatine op matig vuur tot het oplost. Dat is in minder dan een minuut gebeurd dus blijf erbij.

Klop 2 dl slagroom en giet net voor de room stijf is, de afgekoelde nog vloeibare gelatine erdoor. Spatel daarna de koude vla door de room en giet de vulling in de taart. Versier de taart met frambozen en wat muntblaadjes en zet ‘m nog een kwartiertje in de koelkast om nog een pietsje op te stijven.

Zandtaartdeeg
  • 170 gr bloem
  • 40 gr basterdsuiker
  • vanillesuiker
  • snuf zout
  • 115 gr roomboter (zacht)
  • 1 ei

Meng bloem, suiker, vanille suiker en zout in een kom en stort het mengsel op je aanrecht. Maak een kuiltje in het midden en doe daar de boter en het ei in. Meng de boter met het ei en meng er daarna de bloem door. Kneed het deeg zo kort mogelijk, maak er een bal van en laat het deeg een half uurtje rusten in de koelkast voor je het gebruikt. In de keukenmachine mengen kan ook. Meng eerst bloem, suiker, zout en boter en doe het ei er als laatste bij. Stop zodra het deeg kruimelig is en maak er een bal van.