van de groenteboer

Taartje van mascarpone met vijgen en chocolade

cheesecake-je met-vijgen

fotografie Annemarie Sabelis

Zin in een zinnenstrelend toetje met verse vijgen? Deze is snel en lekker. Het is de Engelse variant van cheesecake zonder oven. Voor als je weinig tijd hebt.

 

Voor 4 personen verkruimel je 12 volkorenkoekjes met 30 gram zachte boter en roer je 400 gram mascarpone los met een scheutje melk, wat vanille en een scheutje lekkere sterke drank. Je kunt er natuurlijk nog van alles aan smaakmakers aan toevoegen zoals kardemon, kaneel, stroop, espresso of matcha, maar ik ga meestal voor eenvoud.

Verdeel het koekkruim in vieren en maak er met een taartring met een doorsnede van ongeveer 6 centimeter vier bodems van door het koekkruim stevig met je vingers aan te drukken en de ring dan voorzichtig te verwijderen terwijl je met een lepeltje de koekbodem in bedwang houdt. Kwestie van voorzichtig te werk gaan.

Deponeer op iedere bodem een flinke kwak mascarpone, bestrooi die met wat fijngehakte pure chocolade en leg er een paar dunne plakjes verse vijg op. De vijgen die je op de foto ziet, waren 5 minuten eerder geplukt! Goddelijk zacht en zoet!