van de groenteboer

Tartaar van groene asperges met morilles en daslook

tartaar-groen-asperges-morielje-daslook

fotografie Annemarie Sabelis

Voorjaar ten top! Daslook heeft malse blaadjes die subtiel naar knoflook smaken. Bieslook is een goede vervanger maar is wel scherper van smaak. En omdat je groene asperges, in tegenstelling tot witte asperges, wel mag snijden……… is het ophakken van deze knapperige stengels tot tartaar een smakelijk optie. Zeker met een handje stevige en vlezige morilles erbij. Heb je die niet? Vervang ze dan voor een gekweekte paddenstoel met veel smaak zoals shiitake of de nootachtige pioppino of het kruidige duinvoetje.

Een half ons morilles voor 1 bosjes asperges is als voorafje voor 2 personen net genoeg, meer mag natuurlijk altijd. Maar dan moet je portemonnee dat toelaten!

 

Snijd of breek het verhoute kontje van de asperges en blancheer ze heel kort, een minuut of 4 is voldoende, in water met zout. Snijd de asperges in mooie kleine stukjes en maak ze aan met een vinaigrette van olijfolie, notenolie en notenazijn of een andere fijne azijn en een pietsje verse knoflook.

Snijd de morilles in ringetjes en bak ze heel even in een beetje roomboter. Bestrooi ze met zout en zwarte peper en meng ze samen met wat gehakte blaadjes daslook, of bieslook, door de asperges. Maak met hulp van een serveerring mooie porties.