van de visboer

Tartaar van nieuwe haring met komkommer, radijs, citroenbasilicum en mascarpone

tartaar-nieuwe-haring-ui komkommer-radijs-basilicum

fotografie Annemarie Sabelis

 

 

Het genot van het weghappen van een nieuwe haring staat bij mij hoog op het lijstje van memorabele eetmomenten. Ik word er erg blij van. Maar, er zijn mensen die haring liever in stukjes blieven en blogmaatje Annemarie is daar één van. Vandaar deze tartaarvariatie die door de frisse citroenbasilicum, die veel wegheeft van citroenmelisse maar een stuk delicater is van blad, echt heel zomers wordt. En de komkommer en radijs doen daar nog een schepje bovenop. Wat mij betreft is dit een gerechtje dat behoorlijk goed ‘staat’.

 

Snijd een haring in mooie kleine blokjes. Doe hetzelfde met een stuk of 3 radijsjes, een sjalotje en een stukje komkommer waar je met een lepel de zaadlijsten uit hebt geschraapt en schep alles door elkaar. Hoe gelijkmatiger de blokjes, hoe mooier de tartaar en met de verhouding haring-komkommer-radijs kun je uiteraard een beetje spelen.

Meng een eetlepel of 2 aan fijn gehakte blaadjes citroenbasilicum, en als je die niet kunt krijgen gebruik je citroenmelisse of desnoods platte peterselie en een beetje geschaafde citroenschil, door de haring met komkommer en radijs.

Verdeel de tartaar over 2 timbaalvormpjes of kleine garneerringen en druk de tartaar stevig aan voor je het timbaaltje of de ring voorzichtig weghaalt. Voorzie de tartaar van een paar draaien zwarte peper, geef er een schepje mascarpone en een stuk stevig wit desembrood bij en de haringparty kan beginnen.