van de groenteboer
Leave a comment

Tarte tatin met venkel

Een tarte tatin kan je van heel veel soorten groenten en fruit maken. Echt niet alleen van appel. Met deze venkeltaart oogst je makkelijk succes. Grote kans dat mensen die gruwelen van venkel, terstond veranderen in liefhebbers! Bonne chance!

collage van bereiding van Tarte Tatin Venkel

Snijd de onderkant van drie venkelknollen af, halveer ze en haal het harde hart eruit.  Snijd de knollen vervolgens in repen van een centimeter of drie lang en een goede centimeter breed. Verwarm de oven voor op 200 graden. 

Schil en halveer twee uitjes, snijd ze in stukken en bak ze in een koekenpan die in de oven past of vuurvaste schaal samen met een theelepel venkelzaadjes  en twee teentjes knoflook in wat olijfolie. Doe de venkel er na een paar minuten bij samen met een klont roomboter en wat zout en laat de venkel op zacht vuur in een kwartiertje gaar worden. 

Maak van kant-en-klaar bladerdeeg een lap die net zo groot is als de schaal of pan waarin de venkel bakt. Laat het deeg op het vetvrije bakpapier liggen waarin het was ingepakt! Leg de lap over de pan of schaal met venkel heen, trek het papier rondom een beetje los en stop de randen in.  Leg bovenop het bakpapier een bodempje rauwe bonen of bakerwten en zet de taart in de oven. Verwijder na een kwartier het papier met de bonen en laat de taart nog een minuut of 5 á 10 bakken voor een bruin kleurtje. Keer de taart vijf minuten nadat hij uit de oven is gehaald om. Serveer warm of op kamertemperatuur. 

Tip:  Als je het vetvrije papier wel helemaal verwijderd en met een vork wat gaatjes in het bladerdeeg prikt, kun je het bakken met het laagje bonen op de taart ook achterwege laten. Dat is goed uitgepakt de laatste keer dat ik de taart bakte. Voortschrijdend inzicht!

Voor een luxere versie kun je een hand rozijnen, pijnboompitten, een pietsje geschaafde sinaasappelschil en het sap van een halve sinaasappel aan de gebakken venkel toevoegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *