van de groenteboer

Tarte tatin van peer met kardemon en pecannoten

Het fijne van een tarte tatin is dat je er eindeloos mee kunt variëren. Je gebruikt gewoon het fruit van het seizoen en  zoekt er iets leuks bij, simpel! En hoe vaker je ‘m maakt, hoe behendiger je erin wordt. Piece of tarte….

collage sinaasappelmarmelade sal-t-4

Schil drie niet te rijpe peren, doyenne du comice bijvoorbeeld, die zijn sappig en stevig. Halveer de peren en snijd de helften overlangs in vier stukken. Verwarm de oven voor op 200 graden.

Smelt op laag vuur 150 gram suiker in een vuurvaste aardewerken schaal of een koekenpan die in de oven past. Wacht geduldig tot de suiker helemaal gesmolten is en doe er dan 50 gr. roomboter bij. Beweeg het stuk boter met een vork door de suiker tot ook de boter gesmolten is en draai het vuur uit. Breek 3 peulen kardemon en verdeel de inhoud over de pan. Leg meteen daarna de stukken peer in de karamel.

Bedek de peren met een lap kant-en-klaar bladerdeeg en bak de taart 35 tot 40 minuten. Als de bovenkant te donker wordt, leg je het stuk bakpapier waarin het deeg verpakt zat er bovenop. Doe ik ook altijd.

Keer de taart 10 minuten nadat je hem uit de oven hebt gehaald, niet eerder en niet later, anders loopt of alle karamel uit je taart of hij blijft plakken in de pan. Serveer de tarte tatin met wat gehakte pecannoten en lobbige slagroom.