van de groenteboer

Tarte tatin van vijgen en peren

Ik zeg altijd tarte tartin in plaats van tarte tatin. Per ongeluk natuurlijk, maar het bekt wel lekkerder. Deze ‘omkeertaart’ is een van mijn favorieten taarten omdat je ‘m met van alles kunt maken. Dit keer zijn het conference peren en vijgen van mijn eigen vijgenboom die plots pimpelpaars zag en vol hing met rijpe vijgen. Fijn zo’n Indian Summer…….

collage tarte tatin vijgen sal-t-7

Deze taart is trouwens prima te bewaren tot de volgende dag! En heel lekker met een bolletje ijs ernaast. Dan is het zo maar in eens een volwaardig toetje voor 12 man!

 

Schil 3 conference peren en snijd ze over de lengte in vier stukken. Als het dikke peren zijn kun je ze in 6 stukken snijden. Halveer 6 tot 8 vijgen.

Zet een ovenschaal die op het vuur kan of een koekenpan die in de oven past op laag vuur en strooi 170 gram lichtbruine basterdsuiker uit over de bodem. Laat de suiker langzaam smelten en verdeel 50 gram aan klontjes boter over de pan als de suiker bijna gesmolten is. Ga niet roeren, een beetje bewegen met de pan is genoeg om de gesmolten suiker en boter te laten mengen.

Zet het vuur onder de pan uit en leg de stukken peer en vijg – met het snijvlak naar beneden –  voorzichtig in de pan. Dek de peren en vijgen af met een ronde lap kant-en-klaar bladerdeeg en duw de randen een beetje naar binnen.

Bak de taart in een half uurtje bruin in een oven op 200 graden. Draai de taart pas na tien minuten om! Als je meteen draait is de karamel nog niet uitgehard en wordt het een kliederboel. Serveer meteen of wacht tot de taart is afgekoeld.