gezien en gedaan
Leave a comment

Terugblik op het olijfolie proeven

Wat ruik je en wat proef je? Oftewel, wat is het organoleptisch profiel van een olijfolie. Daar ging het om bij de olijfolieworkshop van Marije Passos.

collage olijfolie workshop EVOO sal-t-1

fotografie Annemarie Sabelis

Vier oliën zette Marije ons voor, van jong en groen en pittig tot vol en rijp en zacht. Voor wie dacht dat de smaak van olijfolie eendimensionaal is, ging er een wereld aan nuances open. Ruik ik nou fruit of groente? Het lijkt wel banaan! Deze ruikt naar het blad van tomaat, of toch meer naar artisjok? Het was verbluffend hoe herkenbaar de geuren soms waren. Maar ook hoe moeilijk het was om ze te duiden.

En dat gold ook voor de geuren van de defecten, of onvolkomenheden die olijfolie kan hebben. Die schotelde Marije ons ook voor. Eerst separaat in piepkleine flesjes. Muffig, ranzig of azijnachtig bijvoorbeeld. Daarna verstopt in een als extra vergine afgekeurde olie. Best moeilijk. Gelukkig vonden wij van sal-t dat niet alleen, maar ook de andere 12 fanatiek snuivende aanwezigen.

Bij het proeven van de oliën pijndigden we onze kelen én hersenen over de vraag of we een peperige en ietwat bittere afdronk nou lekker moesten vinden of niet. Volgens Marije waarderen wij Nederlanders dat niet. Of nog niet. In tegenstelling tot de Italianen, die smullen ervan. Zo heeft de Portugese olie van de Italiaanse Francoio olijven, die ons allen deed hoesten en proesten, in Italië tal van prijzen in de wacht gesleept. Het moge duidelijk zijn dat smaken verschillen!

Welke olie past bij welk gerecht?

En dat smaken verschillen bleek ook bij de gerechtjes die Marije ons voorzette. Zo had de ananas met poedersuiker en chilipoeder besprenkeld met de scherpe Portugese olie veel meer pit dan diezelfde ananas met de zachtere olie uit Sevilla. De stelregel, waarvan je natuurlijk mag afwijken, is hoe steviger de smaken van het gerecht, hoe uitgesprokener de olie mag zijn. Eigenlijk net zoals dat bij wijn geldt. Heel verrassend en aangenaam was de smaak van een koud gerookte olijfolie in combinatie met rauwe zalm. Verrassend en ook heel aangenaam was dat de uit Griekenland geïmporteerde biologische olie van onze buurman Geert-Jan Mellink, als één van de twee meest gewaardeerde oliën uit de bus kwam.

Marije komt regelmatig in Nederland, en dan ook weer in de keuken van sal-t. Laat ons gerust alvast via de mail weten als je interesse hebt.

collage olijfolie workshop EVOO sal-t-3

De extra vergine olijfoliën die we geproefd hebben zijn:
  • HG Family Reserva van hojiblanca en arbequina olijven van Hacienda Guzman, Sevilla, Spanje
  • Azeite Virgem Extra van Frantoio olijven van Viveiros Monterosa uit de Algarve, Portugal
  • Azeite Virgem Extra EA, een blend van picual, arbequina en cobrançosa olijven van Cartuxa uit Alentejo, Portugal
  • Biologische Extra Virgin Olive Oil van de manaki olijven van Melas Evangelos, uit Ligourio op de Pelopennesos, Griekenland*

* Voor verkoopinformatie klik hier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *