menu's
comments 4

Kersttoet: Trifle van witte chocolademousse met steranijs en curd van appel en citroen

Mijn oma was gek op trifle. Het recept had ze van haar zuster uit Zuid-Afrika gekregen die zo verengelst was dat trifle daar in allerlei hoedanigheden geregeld op het menu stond. Ik heb niet zulke goede herinneringen aan de trifle van mijn oma. Misschien omdat ze vruchtjes uit blik en hotelcake gebruikte, ik weet het niet.

Maar deze trifle, die ik de eerste keer voor mijn vriendin Hanna maakte, bevalt me uitstekend. Hij heeft, al zeg ik het zelf, een perfecte balans tussen zoet en zuur. En daarvoor ben ik Yvette van Boven zeer dankbaar want ik heb haar, weliswaar in een iets luchtiger versie, goddelijke recept voor witte chocolademousse met steranijs uit Home Made Menu in deze trifle verwerkt. Jolly good Yvette!

 

trifle van witte chocolademousse-sal-t-3676

P.S. Je kunt deze trifle het beste al een dag van te voren maken!

 • ½ liter Turkse yoghurt of volle yoghurt
 • 1 pak cantuccini (Italiaanse koekjes)
 • 1 kilo moesappels
 • 2 biologische citroenen
 • ½ theelepel nootmuskaat
 • ½ theelepel gemberpoeder
 • 5 eieren
 • ½ kilo suiker
 • 2,5 dl. slagroom
 • 3 steranijs
 • 150 gr. witte chocolade
 • 1 pak diepvries frambozen
 • 1 bakje verse frambozen
 • ½ ons geschaafde amandelen
 • eetbare bloemen

 

Laat de Turkse yoghurt minstens 3 uur uitlekken in een met een stoffen servet bekleed vergiet zodat je ongeveer de helft aan dikke romige yoghurt overhoudt.

Schil 1 kilo moesappels en kook ze in stukjes in een klein laagje water tot moes, haal ze door een (passeer)zeef en doe ze terug in de pan. Rasp de schil van de citroenen, pers ze uit en roer de schil en het sap samen met een ½ kilo suiker, een flinke lik roomboter, de gemberpoeder en de nootmuskaat door de appelmoes.

Breng de appelmoes al roerend aan de kook, haal de pan van het vuur en roer er 5 eierdooiers door. Bewaar de eiwitten voor de witte chocolademousse! Verwarm de moes opnieuw en blijf roeren tot de moes een dikke en lobbige vla wordt. Niet meer laten koken, dan gaat hij schiften! Laat de appelcitroencurd afkoelen.

Verwarm de helft van de slagroom met de steranijs en laat een kwartiertje trekken op heel laag vuur. Smelt de witte chocolade in de slagroom en laat afkoelen. Klop de rest van de slagroom en roer die samen met de 5 stijfgeklopte eiwitten door het witte chocolademengsel.

‘Bouw’ een trifle van laagjes yoghurt, cantuccini, curd, witte chocolademousse, diepvries frambozen, curd, cantuccini en witte chocolademousse en laat de trifle minstens 5 uur opstijven in de ijskast. Versier de trifle met verse frambozen, in de pan geroosterde geschaafde amandelen en eetbare bloemen. De lieve bloemetjes op deze trifle zijn violieren!

4 Comments

 1. Hanna says

  Mmmmmmmmm! Daar heb ik hele fijne herinneringen aan! Ziet er niet alleen prachtig uit, maar is ook waanzinnig lekker. De perfecte afsluiting van een mooi diner.

  • Marieke Heeneman says

   Ha Hanna, ja he! Hij blijft favoriet, ook hier thuis. Moest ‘m ook een keer maken in die mooie grote kristallen schaal, kon niet anders. Fijne kerst!

 2. Ingrid Bergwerf says

  “Hij” was erg lekker en heel bijzonder! Hartelijk dank voor het bijzondere recept en de individuele aandacht :-) ! Wel veel werk aan gehad…. maar dat kwam natuurlijk ook doordat ik in plaats van de kant-en-klare cantuccini zelf een cake heb gebakken. Vind die cake overigens geweldig; niet zo vet en niet zo zoet! Heerlijk. Ander trifle-onderdeel dat ik nog wel eens apart zal maken: de witte-chocolademousse! De kinderen vielen in zwijm toen zij de pan mochten uitlikken….. :-)
  Wel vond ik de hoeveelheid curd (1/2 kg suiker!!) erg groot, en ook kon ik mij niet voorstellen dat ik de gehele cake in de trifle moest verwerken. Van beide dus slechts ongeveer de helft gebruikt. Ik ben nog wel benieuwd: wat was daarvan nu de bedoeling?

  • Marieke Heeneman says

   Ha Ingrid,

   Het doet me deugd dat ‘hij’ erg lekker was en dat de cake in de smaak valt! Het fijne van trifle is dat het allemaal niet zo nauw luistert. Prima dus dat je meer of minder van iets gebruikt. Ik vind die curd gewoon heel erg lekker en neig er dus veel van te gebruiken. De hoeveelheid suiker is inderdaad heftig maar ik heb ‘m ook wel gemaakt met minder en dan is die heerlijke zoet-zure sensatie niet half zo heftig. Probeer maar eens, dan hoor ik wel wat jij er van vindt.

   Groet,
   Marieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *