van de slager

Uiensoep met runderschenkel, Spaanse brandy en Guinness

 

uiensoep-met-guinness

fotografie Annemarie Sabelis

Als 48 kinderen om te oefenen een klein uitje snijden, heb je zomaar 2 kilo gesnipperde ui tot je beschikking. En dat had ik. En dus leek het me niet mee dan logische om een grote pan uiensoep te maken. Aldus geschiedde. Met een dikke schenkel die ik op weg terug van school gekocht had, een bestofte fles Spaanse brandy en een blik Guinness dat weg stond te kwijnen in onze drankkoelkast. Dit zoete, slappe bier valt bij ons namelijk niet zo in de smaak. Nu wil het toeval dat Yvette van Boven in haar boek Home Sweet Home over Ierland ook een uiensoep heeft opgenomen met Guinness. Heel grappig toch? En dat bevestigt toch maar mooi dat dit bier het vooral goed doet in soep! Proost Yvette!

 

Zet een dikke runderschenkel op met 2 liter water, een lekker dik bouquet garni van laurier, tijm, salie, oregano, peterselie en een takje rozemarijn, een paar stengels bleekselderij, 2 wortels, een paar peperkorrels en 4 blokjes runderbouillon. Breng aan de kook en laat tenminste 1 ½ uur op heel zacht vuur trekken. Steek met een houten lepel het merg uit de schenkel zodat het oplost in de bouillon voor een volle diepe smaak.

Snijd ondertussen 2,5 kilo vuile uien in mooie kleine stukjes en bak ze in een flinke klont boter van tenminste 50 gram, in 2 porties in een grote pan lichtbruin. Doe de uien bij elkaar, bestrooi ze met wat zout en trakteer ze op een flinke scheut brandy of cognac en laat nog een minuut of 10 op heel zacht vuur bakken. Roer 2 eetlepels bloem door de uien, laat ze nog heel eventjes bakken en draai het vuur uit.

Vis het bouquet garni, de groenten en de schenkel uit de bouillon. Snijd of trek het vlees van de schenkel in stukjes en doe het terug in de bouillon. Doe de bouillon en de inhoud van 1 blik Guinness bij de uien, breng aan de kook en laat de soep nog een half uurtje heel zacht pruttelen. Voeg zonodig nog wat water toe als je de soep te stevig vindt.

Rooster voor iedere kop soep een stukje stokbrood onder de grill, beleg die met een zoetige kaas zoals gruyère of leerdammer en grill ze tot de kaas gesmolten is.

Serveer de soep loeiheet met in elke kom een sneetje brood. Met deze soep kun je zeker wel 10 man een warme buik geven!