van de slager

Una bella paella di pasta: paella van orzo met worst en pronkbonen

fotografie Annemarie Sabelis

fotografie Annemarie Sabelis

Waarom niet? Een paella met pasta in plaats van rijst. Voor paellapuristen uit den boze maar dat zijn wij niet en het smaakte ons goed. En de leerlingen van de master koken op het HML ook! Die hebben ‘m afgelopen dinsdag klaargemaakt en ervan gesmuld. 

Waarom wel? Paella met pasta is net effe iets makkelijker want de pasta gaart heel gelijkmatig. Met rijst is dat garen nog wel een ‘dingetje’. Zeker als de paellera of paellapan wat groter is en de temperatuur aan de rand maar niet wil oplopen terwijl het in het midden al lekker borrelt. Prima paella voor beginners. Doen dus!

En in paella mag je van alles aan groenten gebruiken dus als je niet van pronkbonen houdt, laat je ze gewoon weg of vervang je ze voor pompoen of courgette of aardperen…..
Dit is het recept dat de leerlingen op het HML gemaakt hebben. Stap voor stap met alle ingrediënten. Om het de beginners onder ons makkelijk te maken!

Ingrediënten voor 4 personen

  • 350 gram pittige worst
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 1 kleine rode of groene paprika
  • 1 grote rijpe tomaat
  • 300 gram pronkbonen of prinsessenbonen
  • 400 gram orzo (Italiaanse pasta)
  • 1 kippenbouillonblokje
  • paar draadjes saffraan
  • olijfolie
  • zout

Voorbereiding

  • Snijd de worst in stukjes van 1 centimeter
  • Hak 3 teentjes knoflook in kleine stukjes
  • Rasp de ui en de tomaat
  • Snijd de paprika in repen en dan in hele kleine stukjes
  • Weeg de orzo af
  • Los 1 bouillonblokje op in 1 liter kokend water
  • Week een paar draadjes saffraan in 2 eetlepels water dat net gekookt heeft
  • Doe het saffraan water bij de bouillon

Koken

  • Verhit in een koekenpan of paellapan een laagje olijfolie
  • Bak de stukjes worst bruin
  • Haal de stukjes worst uit de pan
  • Bak de ui een minuut of 3 op middelhoog vuur
  • Doe de knoflook en de paprika bij de ui
  • Doe er een snuf zout bij en roer steeds
  • Doe na een minuut of 6 de tomaat erbij: nu heb je een sofrito!
  • Roer na een minuut of 4 de stukjes worst, pronkbonen en de orzo door de sofrito
  • Giet de bouillon over de sofrito met orzo, worst en pronkbonen
  • Zet het vuur laag en laat de paella in ongeveer 20 minuten gaar worden
  • Proef om de 5 minuten hoe gaar de orzo is
  • Zet als de orzo nog net niet beetgaar is het vuur uit en leg er een krant overheen
  • Laat de paella of beter gezegd, orzella,  5 minuten staan en serveer!