menu's
comments 4

Vegetarische kerstdis

Proud to present het lekkerste vegetarische menu dat ik heb gemaakt ever. De pizzetta’s zijn knapperig en de aardpeer en taleggio smaken echt super samen. Ik ben een groot fan van polenta, stevig bergvoedsel dat ook in een kerstdis op z’n plek is. Je kan instant polenta kopen, die is binnen 2 minuten klaar. Of zelfs kant-en-klaar gekookt verpakt als een groot blok. Dan hoef je het alleen nog maar in plakjes te snijden dus tel uit je winst. En de gebakken roggebroodkorrels heb ik ‘gejat’ uit het NOMA kookboek want die hebben zo een lekkere bite. Oh, en koop zoveel mogelijk wilde paddenstoelen en salusiana sinaasappels, die zijn nu goed op smaak.

Pizzetta met aardpeer, taleggio, rozemarijn en gepofte knoflook

pizetta met aardpeer-sal-t-3772

nodig voor 8 personen
  • 400 gram bloem
  • 2,5 dl. warm water
  • 1 zakje gist van 7 gr.
  • 1 theelepel zout
  • 1 pond aardperen, liefst rode
  • stukje taleggio van 2 ons (Italiaanse pittige kaas)
  • 2 bolletjes mozzarella
  • 8 teentjes knoflook
  • een paar takjes rozemarijn
  • grof zeezout
Voorbereiding

Maak ruim van de voren, een uur of vier, het deeg zodat het goed kan rijzen. Los het zakje gist op in 0,5 dl warm water, roer goed en giet het bij de overige 2 dl. warm water. Doe het water bij de bloem met het zout en kneed het deeg met de hand of machine een minuut of 10. Verdeel het deeg in 8 bolletjes en laat het op een warme plek rijzen.

Serveren

Warm de oven voor op de hoogste stand (minimaal 240 graden). Leg 8 teentjes knoflook in een schaaltje in de oven om ze te poffen.

Rol de bolletjes uit op een bebloemd keukenblad tot ze een doorsnede hebben van een centimeter of 15. Beleg de pizzetta’s met plakjes dun gesneden aardpeer, stukjes mozarella en taleggio en wat naaldjes rozemarijn. Bak de pizetta’s 10 minuten in de oven, besprenkel ze met olijfolie en serveer ze bestrooid grof zeezout en een gepoft teentje knoflook.

pizetta met aardpeer-sal-t-3766

 

 

Paddenstoelen met gekaramelliseerde rode en witte lof, veldsla, peterselievinaigrette, roggebroodkruim en gebakken polenta

 

paddestoelen met polenta-sal-t-3744
Nodig voor 8 personen
  • 1 blok kant-en-klare polenta of 1 kg instant polenta
  • Parmezaanse kaas
  • 6 struikjes rode lof
  • 6 struikjes (gewone) lof
  • 8 ons wilde en gekweekte paddenstoelen, bijvoorbeeld shii take, portabella’s, cantharelles jaunes, trompettes de la mort
  • 300 gr. veldsla
  • 1 ½ sneetje donker roggebrood
  • klein bosje krulpeterselie
  • paar takjes dragon (optioneel)
  • milde olijfolie
  • knoflook

 

Voorbereiding

Halveer de struikjes lof en snijd de helften in repen. Bak de lof in een klont boter een minuut of 10 zacht en voeg er na 5 minuten wat zout en een schepje suiker bij zodat de lof karamelliseert.

Vermaal twee flinke handen peterselie (zonder steeltjes) met een klein handje dragonblaadjes, een ½ teentje knoflook, zout en 1,5 dl. milde olijfolie tot een vinaigrette.

Verkruimel het sneetje roggebrood en bak de kruimels in een beetje olijfolie met een ½ versnipperd teentje knoflook.

Snijd het blok polenta in 16 plakken en leg die bestrooid met Parmezaanse kaas klaar op een bakplaat bekleed met vetvrij papier. Als je geen kant-en-klare polenta hebt, kook je instant polenta volgens de instructies op het pak en stort je de polenta in een met olie ingevette rechthoekige schaal. Eenmaal afgekoeld, snijd je de polenta in plakken.

Serveren

Verwarm de gril van de oven en leg de polenta 5 à 10 minuten onder de gril zodat ze warm en lichtbruin worden. Leg op elk bord een bedje van veldsla en warm de gekaramelliseerde lof intussen zachtjes op in de pan. Borstel de paddenstoelen schoon, snijd ze in grove stukken en bak ze in olijfolie.

Maak een mooie compilatie op de veldsla van lof, een plak polenta, gebakken paddenstoelen, een plak polenta en nog meer paddenstoelen. Bestrooi het kunstwerk met roggebroodkorrels en besprenkel rijkelijk met de peterselievinaigrette.

Sinaasappelsalade met rode ui en zwarte olijven

 

sinaasappelsalade-rode ui-sal-t-3777

Nodig voor 8 personen
  • 8 sinaasappels
  • 1 rood uitje
  • handje zwarte Griekse olijven
  • olijfolie
  • grof zout
  • handje peterselie of munt

Ontdoe 8 sinaasappels van hun schil door die er overlangs vanaf te snijden met een heel scherp mes. Snijd de sinaasappel in plakjes, schik die op een schaal, verdeel er een in ringen gesneden rode ui over en de olijven. Besprenkel de salade met olijfolie en strooi er wat grof zout (met een kleurtje en smaakje) en blaadjes peterselie of munt over.

4 Comments

  1. Leontien van der kroon says

    Dames! Diep, diep onder de indruk. Originele recepten die schitteren in hun eenvoud. Prachtige foto’s en mooie beschrijvingen in vlot Nederlands. U go girls! Dit is een hit!

    Fijne dagen! Leontien

  2. Conny says

    Hoi Marieke en Annemarie,

    Mooie blog en lekkere bijzondere recepten.
    Ga zeker iets maken van jullie vega-kerstmenu.

    Groetjes Conny

    • Marieke Heeneman says

      Ha Conny,

      En, heb je nog iets gemaakt van het vegetarische menu? Ben benieuwd?

      Groet,
      Marieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *