van de groenteboer

Wafels met cranberry’s en slagroom

 

wafels-met-cranberry's-en-slagroom-kerst

fotografie Annemarie Sabelis

Geen kerst zonder cranberry’s toch? En vind je dit een te simpele toet voor kerst, dan kan je het wafeldeeg oppeppen met calvados, amaretto, grand marnier, sinaasappelschil, gembersiroop of met specerijen als kaneel, kardemon en vanille. Dat geldt ook voor de slagroom trouwens. En om het extra feestelijk te maken strooi je er nog wat amandelschaafsel of gehakte witte of bittere chocolade over. Laat je fantasie de vrije loop!

 

Kook de cranberry’s, ik had een zakje van 340 gram, zachtjes gaar en kapot in het sap van 1 sinaasappel. Doe er na een minuut of 10, als de bessen zacht en gepopt zijn, 50 gram suiker bij en laat de cranberry’s afkoelen. Deze hoeveelheid is genoeg voor 6 tot 8 toetjes

Meng voor het beslag voor de wafels 250 gram bloem, 1 ½ eetlepel bakpoeder, 30 gram suiker, 2 eierdooiers, 50 gram gesmolten boter en een snuf zout met 2,5 deciliter karnemelk of iets meer tot een glad beslag. Klop de 2 eiwitten stijf en spatel ze door het beslag. Hiermee kun je zeker 4 keer een wafelijzer van 5 wafels vullen en heb je 20 wafels.

Laat het wafelijzer eerst goed heet worden aan beide kanten, vet het met een kwastje in met een beetje zonnebloemolie, schep zoveel beslag in het ijzer dat 2/3 bedekt is en doe het ijzer dicht. Het beslag zal zich verspreiden en rijzen door de bakpoeder. Bak de wafels in ongeveer 6 minuten goudbruin op halfhoog tot laag vuur aan beide kanten. Spiek na 2 minuten even of de wafel al klaar is om om te draaien. Serveer de wafels met een schepje cranberrycompote en een dotje slagroom.