van de groenteboer

Warme appeltjes met verse laurier en vanille met kastanjeroom

appeltje-uit-oven-laurier-kastanjeroom

fotografie Annemarie Sabelis

Een fijne kersttoet als je het jezelf niet te moeilijk wilt maken. Deze met verse laurier geparfumeerde appeltjes combineren uitstekend met een andere herfstige lekkernij: kastanjes. Schrik niet, je hoeft geen kastanjes te koken! Het enige wat je te doen staat is een fijn potje gezoete kastanjepuree kopen. De mijne komt van de Italiaanse winkel Italy in Den Haag. Op het potje staat ‘crema di maroni’: gevaarlijk lekker spul, zoet en notig van smaak en heerlijk om slagroom mee op smaak te brengen. Dus, als je op zoek bent naar een eenvoudig feestelijk dessert, dan heb je beet.

 

Haal met een appelboor het klokhuis uit de appel en snijd het boorsel net boven het klokhuis op 1/3 af zodat je het bovenste stukje met het steeltje overhoudt.

Meng per appel een dessertlepel roomboter met wat vanillemerg of -poeder, kaneel, snufje zout en suiker. Prop het botermengsel met een theelepeltje in de holte van de appel. Duw het stukje appel met steel terug in de appel met een blaadje verse laurier ertussen. Bak de appels in een vuurvaste schaal ongeveer 25 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden tot de appel zacht is en schil van de appel lichtjes gebarsten is.

Schep wat gesmolten boter over de appel en serveer met stevig opgeklopte slagroom waar je een paar eetlepels kastanjepuree aan toe gevoegd hebt. Ik gebruikte 2 eetlepels op 1/8 liter room, genoeg om een zweem van kastanje in de room te proeven. En de puree was zo zoet dat ik geen suiker meer heb gebruikt!

P.S. Van de kastanjeroom kun je ook een semifreddo maken door 2,5 dl slagroom stijfgeslagen slagroom te mengen met twee stijfgeslagen eiwitten en een schep of 8 à 10 aan kastanjepuree. Uurtje of 3 in de vriezen en klaar. Dat is genoeg voor 8 personen!