prikbord

Wat schaft januari?

Weten wat deze maand te bieden heeft en waar groenten en fruit vandaan komen? Ik vroeg het Perry, onze groenteboer….

Nog op ’t veld

Alhoewel veel groenten al geoogst zijn en gebroederlijk in ‘kubskisten’ in gekoelde ruimtes liggen opgeslagen, staat er nog genoeg op het veld: groene en paarse boerenkool, palmkool, spruitjes en pastinaak bijvoorbeeld. Zolang het niet overmatig regent, blijven deze landgroenten groeien. Want water, zo vertelde onze groenteboer Perry me, is in de winter de grootste vijand voor landgroenten.

Onder glas

En onder onverwarmd glas groeien, zolang het niet vriest, paksoi, winterpostelein, raapstelen en peterselie. Zelfs veldsla, mesclun en andere fijne slablaadjes doen het nog goed onder glas vanwege de milde temperatuur. De blaadjes groeien wel langzamer maar dat hindert niet, ze zijn mals en zacht.

In ’t zand

Bietjes, wortelen en aardappels, zoet en gewoon, liggen met veel aanhangend zand in het donker. Dan ‘denken’ deze groenten dat ze nog in de grond zitten en kun je ze heel lang bewaren. Ook selderijknol, koolraap, aardpeer, pompoen, peterseliewortel, rode-, witte- en spitskool liggen keurig opgeslagen klaar voor consumptie.

Uit het zuiden

Alle andere groenten komen uit het Zuiden, veelal uit Spanje en Italië of van verder. Luxe verwennerij zijn de san marzano tomaatjes die met de bloedsinaasappels meekomen uit Sicilië. Geroemd als saustomaat en nu op hun best.

Citrus op z’n best

Over welk fruit je het beste kunt eten in januari hoef je je hoofd niet te breken. Het is hoogseizoen voor zo ongeveer alle citrusvruchten: mooi op kleur en op smaak, bol van het sap en strak in een schil vol geurige etherische oliën. Er zijn allerlei onbekendere soorten te koop met een eigen smaak en geur. De Japanse yuzu bijvoorbeeld of bergamot citroen die gebruikt wordt om Earl Grey thee op smaak te brengen.

Meer weten over citrus, het seizoen, de soorten en het verschil tussen biologische en conventionele teelt?

Lees het artikel dat we schreven in opdracht van Ecoville en je bent helemaal bijgepraat.