prikbord
Leave a comment

Wat schaft maart?

In maart is er nog niet zo heel veel nieuws onder de zon en moeten we het nog grotendeels doen met het winterse arsenaal aan kolen, knollen en wortels. Maar, er zijn een paar lichtpuntjes! Perry van Ecoville heeft ze me laten zien.

 

wat schaft het seizoen

illustratie Annemarie Sabelis

In ’t veld

Het is rabarbertijd! Volop te krijgen en afkomstig uit de regio. Gezond en heel lekker. En er staat er ook nog steeds e.e.a. op het veld, palmkool bijvoorbeeld. Of snijbiet die de winter heeft overleefd. En in de grond liggen nog genoeg aardperen verstopt, hele smakelijk knolletjes by the way.

Onder glas

Onder onverwarmd glas wordt het allengs groener. Naast winterpostelein, raapstelen, veldsla en peterselie, die er de winter goed hebben overleefd, steken kropjes andijvie en blaadjes spinazie weer enthousiast de kop op.

In ’t zand

Daar liggen nog steeds netjes opgeborgen de bietjes, wortelen en aardappels, te denken dat ze in grond zitten. Die wachten geduldig op consumptie, net als de selderijknollen, koolrapen, pompoenen, peterseliewortels en alle kolen die nog over zijn.

Uit het Zuiden

Alle andere groenten komen nog steeds uit het Zuiden, veelal uit Spanje en Italië of van verder. Verwennerij zijn de jonge kleine artisjokken uit Italië, nieuwe nicola aardappels uit Egypte, of groene asperges en tuinbonen uit Spanje.

Fruit

Het fruit is nog beperkt in maart. Gelukkig zijn de citrusvruchten zijn nog steeds mooi op kleur en op smaak. Bloedsinaasappels uit Sicilië bijvoorbeeld. Maar er zijn natuurlijk ook gewoon appels en peren te krijgen, en, de wat exotischere types als cherimoya, mango’s en avocado’s.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *