gezien en gedaan
Leave a comment

wij houden van kookboeken

uitreiking-van-het-jaar-2016

Gisteren 10 november was de uitreiking van ‘Kookboek van het Jaar’ in boekhandel ‘Grand Theatre’ te Breda en ik had het geluk mee te kunnen naar dit evenement. Kookboekmakers, foodbloggers, foodfotografen, koks, vormgevers, uitgevers en veel veel meer mensen die allemaal iets met lekker eten te maken hebben, het kon niet beter. Het was de 10de editie en Fasina Verloop die de motor is achter dit event opende de avond. In dit oude gerenoveerde prachtige theater zoemde het van de spanning, wie zouden in de prijzen vallen dit jaar.

 

Kookblogger van het jaar werd ‘Mooncake’ van Jonneke de Zeeuw met haar foodblog over streetfood, Joke Boon met haar boek ‘Bonen’ won de prijs voor het meest duurzame kookboek, heel bewonderenswaardig is dat Joke Boon ook veel rondreist door het land om zoveel mogelijk mensen te enthousiasmeren en te informeren over het koken met bonen! Wij van sal-t zijn het helemaal met Joke eens ‘ode aan de bonen’. Verder werd de ‘Gouden Garde Publieksprijs’ uitgereikt aan Bas Robben voor zijn boek ‘zuur’, alles over het belang van zuur in een gerecht. Als winnaar van dit jaar werd Jord Althuizen gekozen met zijn bbq boek ‘Smokey Goodness’, met  oa een heerlijk recept voor ‘pullen beef’, ècht een boek voor mannen (ha, ha, maar ook voor stoere bbq vrouwen naturlijk). Daarnaast was er dit jaar voor het eerst een prijs voor fotografie & vormgeving. Remko Kraaijevelden en Erik Rikkelman kregen deze voor het maken van ‘Smokey Goodness’.

Na dit officiële gedeelte waarbij RTL-live ook aanwezig was werd er gegeten en gedronken. Onze aandacht werd getrokken door Arie Kuijt van visfileren.nl die een superverse Noorse zalm ter plekke aan het fileren was. ‘Vers van de graat, proef je het?’ zei hij erbij en inderdaad, wat een zaligheid deze vers gefileerde zalm van Arie Kuijt. We gaan binnenkort met sal-t naar Arie toe om méér te leren en te weten over het fileren van vis, dus houd ons blog in de gaten!

Een ander hoogtepunt was dat we even gesproken hebben met Frederik van Oudenhoven die een prachtig boek heeft gemaakt samen met Jamila Haider over eten en leven in het Pamir gebergte van Afghanistan en Tajikistan. Enorme waardering voor de maker van dit boek, het boek staat boven aan ons verlanglijstje!  Hij heeft hiermee een internationale prijs gewonnen voor ‘Best Cookbook of the Year 2016’, door de Gourmand World Cookbook Award.

Verder is er dit jaar nog een speciale jubileum uitgave samengesteld met recepten uit de bekroonde kookboeken van het jaar, 2007-2016. Deze is sinds gisteren ook te krijgen in de boekhandel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *