prikbord
Leave a comment

Wil je lekkere Griekse olijfolie proeven en kopen?

Dat kan bij mijn achterbuurman Geert-Jan Mellink. Hij verkoopt biologische extra vergine olijfolie in zijn buurtwinkel in het Regentessekwartier in Den Haag. Olie die hij zelf importeert uit de Peloponnesus en rondbrengt op zijn fiets als het in de buurt is.

 

Geert-Jan heeft olie van twee soorten olijven. Eliki is olijfolie van een coöperatie uit Aeghion in het Noorden van de Pelopennesos en gemaakt van de Koutsourelia, een regionale olijvensoort die ook wel Patrinia wordt genoemd. De andere olie is afkomstig van Melas Evangelos, een familiebedrijf in Ligourio, eveneens op de Pelopennesos. Voor deze olie is de Manaki-olijf gebruikt.

Beide oliën ontlopen elkaar weinig in smaak en aroma die Geert-Jan karakteriseert als zacht en romig en met een subtiel pepertje. De oliën hebben bovendien een hele lage zuurgraad van maar 0,5 per 100 ml. in het geval van Melas en 0,4 per 100 ml. in het geval van Eliki. En de prijs is heel redelijk. Een fles van 0,75 ml Eliki is € 10,95 en een fles van 0,5 liter Melas is € 7,95. Geert-Jan verkoopt de olie ook in grootverpakking: 50 euro voor een blik van 5 liter Eliki en 32,95 voor een 3-literblik Melas. Dat is een stuk goedkoper dan de biologische Griekse olie van grootste kruidenier van Nederland, meldt Geert-Jan met een grijns!

Geert-Jan is onder de indruk van de toewijding waarmee de Grieken produceren. Ze produceren kwalitatief goede olie. Jammer genoeg verkopen ze relatief veel van die olie te goedkoop aan het buitenland waar het vermengd wordt met goedkope en slechtere olie. Zonde, zo vindt Geert-Jan, want nu strijken andere landen, waaronder Italië, met de eer.

Ben je benieuwd naar de olie van Geert-Jan? Mail voor meer informatie naar g.mellink@casema.nl Geert-Jan is ook aanwezig bij de workshop over olijfolie op 3 april in de keuken van sal-t waar hij zijn olie te proef en te koop aanbiedt.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *