van de jager verzamelaar

Wild eten bij Sjuut

wild-gans-zwijn-patrijs-hert

illustratie Annemarie Sabelis

 

Heel vaak, bijna altijd eigenlijk, probeer ik onze tripjes zo te sturen dat we in de buurt komen van een restaurant waar ik zou willen eten. Zo ook dit keer. Geïnspireerd door een lovende recensie van Mac van Dinther, had ik mijn zinnen gezet op het biologische restaurant Aan Sjuuteeänjd in Schinnen, Zuid-Limburg. Dit boerderijrestaurant is door restaurantgids GaultMillau uitgeroepen tot duurzaamste eetgelegenheid van Nederland. Bijna alle producten die ze gebruiken zijn regionaal en biologisch.
Sjuut wordt door Dinther geprezen om de liefde waarmee gekookt wordt, de kwaliteit van de producten en het vakmanschap. Nou, dat kunnen we gevieren beamen. Mijn wens om wild te eten werd beantwoord met een verrassingsmenu met maar liefst 3 gerechten met wild, alle drie even smakelijk en goed bereid. De landgans was, tsja hoe zal ik het zeggen, stevig en smaakvol en voor mij een primeur. Niet eerder had ik gans zo puur gegeten. De rillette wel, dat is in Frankrijk een klassieker. Het tussengerecht was een knapperig boutje en sappig stuk borst van de patrijs op een fluweelzachte en romige de risotto van gerst. Daar had ik gerust meer van kunnen eten. Als hoofdgerecht genoot ik hertenkalf met sukade met een groentesaus met moutwijn jenever. Ook het wild zwijn van mijn genietende zonen was heerlijk mals en prachtig rosé en het roomijs van appelstroop lekker zoet. 
Ik wilde wild, ik kreeg wild. Het was heerlijk en ook heel gezellig. Gastvrouw Sonja was wel in voor een babbeltje. Het lukte me alleen niet altijd om haar snelle Limburgse tongval te verstaan. Een minpuntje, ik had graag wat meer groenten bij mijn wil willen eten. Dat had ik ook eigenlijk wel verwacht want tijdens onze wandeling rond Schinnen passeerden we een pittoreske moestuin met een bord in de tuin met de tekst dat de groenten die er geteeld werden voor restaurant Aan Sjuuteeänjd waren. Er stonden nog mooie palmkolen. Weet zeker dat de kok ook daar iets fijns van weet te maken. Dank Sjuut, voor de heerlijke avond!