van de groenteboer
Leave a comment

Witte bonensoep met amandel en prei

 

Dit is zo een soepje waarvan je de uitkomst misschien in twijfel trekt. Niet doen! Hij is goddelijk. Romig en vol van smaak door de amandelen en pittig door de prei. En je kunt hem ijskoud en loeiheet serveren, wat je wilt! 

 

collage wittebonen-prei-soep sal-t

 

Voor vier personen

Snijd het wit van twee preien in ringen en bak die zachtjes in olijfolie samen met twee geperste teentjes verse knoflook, wat zout en peper. Doe er na een minuut of tien 4 volle eetlepels fijngemalen amandelen bij. Het bruine velletje mag meegemalen worden, dat maakt niet uit. Bak de amandelen even mee en doe er anderhalf blik afgespoelde witte bonen uit blik en een blokje kippenbouillon bij. Bak ook de bonen heel even mee en doe er zoveel water bij dat de bonen ruim onder staan en laat de soep een minuut of 5 zacht koken.

Pureer de soep in een blender en passeer hem door een niet al te fijne zeef. Of, doe zoals ik en draai de soep door een passe-tout. Schep dan beetje bij beetje de bonen in de passe-tout en duw ze steeds met een lepel onder het ijzeren deel dat je draait en maalt. Houd het malen een tijdje vol en je houdt weinig over! Het gaat soepeler als je de bonenprut zo nu en dan bedruipt met de bouillon die achterblijft in de pan. Vul de gezeefde soep aan met water tot je 800 ml liter hebt en proef of de soep op smaak is.

Serveer de bonensoep ijskoud of loeiheet met wat gesnipperde amandelen en zo je wilt, een pietsje chilipeper voor nog meer pit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *