gezien en gedaan

Zalig zij Sète met haar levendige haven, Venetiaanse trekjes en veel verse vis

Tielles-pasteitjes-uit-Sète-Frankrijk

fotografie Marieke Heeneman

Vis aan de kade 

Sète, de grootste vissershaven van Frankrijk, heeft indruk op mij gemaakt. Wat een leuk en levendig havenstadje is dat. Aan de rommelige kades liggen grote en kleine vissersschepen waarvan een aantal hun vangst direct verkoopt. Ik was getuige van een schipper die zijn bonito, een lokale tonijnsoort, voor een rij geduldig wachtende restauranthouders in stukken aan het snijden was. Onder hen, zo begreep ik van één van de omstanders, bevond zich chefkok Anne Majourel van restaurant La Coquerie, een bejubeld visrestaurant met Michelin ster hoger in de stad waar ik nog eens hoop te gaan eten.

Fruits de mer en tielle de Sète

Maar Sète heeft meer dan alleen een leuke haven. Dwars door de stad loopt het Canal Du Rhône dat uitmondt in zee en dat geeft het stadsbeeld Venetiaanse trekjes. Ook hogerop in het stadje in en rondom de imposante markthallen is het een gezellige, drukke bedoening van werklui, loopjongens en boodschappendoend volk. De toerist domineert het straatbeeld niet in Sète en dat vind ik heel aantrekkelijk. Bovendien kun je bij heel wat cafeetjes tot het middaguur voor weinig ‘fruits de mer’ snacken en laat dat nou één van mijn favoriete hapjes zijn. Toch heb ik dat niet gedaan. Nee, ik heb mijn tanden gezet in een andere lokale specialiteit: ‘tielle’, een taartje van korstdeeg, rossig van de piment d’Espelette gevuld met inktvis, tomaat en knoflook. Tsjee, wat was dat een verrassend pittig en krokant hapje. Echt heel smakelijk. Ik daag mijzelf bij deze uit om ook zoiets lekkers te maken.

L’Etang de Thau en une jolie plage

Nog twee dikke pluspunten van Sète zijn het Etang de Thau dat achter de stad ligt en waar volop oesters gekweekt worden en het lange strand waar het goed vertoeven is. Vooral bij de opgang en camperplaats ‘Des 3 Diques’ in het midden van de baai. Daar hebben we een nachtje met onze bus gestaan, heerlijk gezwommen en onder het genot van live salsa muziek gegeten bij het Braziliaans georiënteerde strandtentje La Praïa. Al met al een memorabele tussenstop.