gezien en gedaan

Zelf olijven inmaken

ingemaakte-zwarte-olijven

fotografie Annemarie Sabelis

Natuurlijk kon ik ze niet laten liggen die verse olijven in de Grand Frais, groentewalhalla en supermarkt voor delicatessen én mijn droombestemming als ik in Frankrijk ben. Die ga ik inmaken dacht ik! Al had ik geen idee hoe. Gelukkig heb ik Marije Passos in mijn nabijheid, ’s Nederlands leukste olijfolie sommelier en woonachtig in het Noorden van Portugal waar zij met haar man een eigen olijfbomenboomgaard heeft en olie produceert. En natuurlijk wist Marije hoe, nou ongeveer dan. Bij deze dus het recept van Marije.

 

Week de verse olijven een dag of 14 in bronwater, dat is zachter dan ons leiding water en ververs het water elke dag. Op deze manier raken de olijven hun bitterheid kwijt. Bewaar ze in het donker en proef steeds even, zodra je ze eetbaar vindt, kun je overgaan naar de volgende stap. Bij groene olijven duurt het langer dan bij zwarte, soms wel 3 weken.

Spoel als het zover is de olijven af, geef er met een houten hamer een klap op om ze te kneuzen en zet ze op zout water (verhouding 1:3) met wat kruiden. Een takje oregano, laurier, rozemarijn of knoflook bijvoorbeeld. Na een paar weken zijn ze op smaak.