artikelen
Leave a comment

Zilte groenten

 

www.sal-t.nl/food-zilte-groente-zeemelde-lamsoren-schorrenkrui-zeekraal

fotografie Annemarie Sabelis

Ze groeien en bloeien op zilte bodems in de kuststreken, verslikken zich niet in zout of brak water en hebben prachtige namen. We hebben het over zeekraal, lamsoor, schorrenkruid, zeemelde, zeekool en monniksbaard. Stuk voor stuk smakelijke plantjes die geschaard worden onder de noemer van zilte groenten.

 

Waar groeien ze en wat is het seizoen?

Alhoewel ze vroeger alleen in het wild geplukt of gesneden werden in buitendijkse gebieden die door getijdenverschillen onderlopen, is er nu sprake van heuse kweek in ’t veld en onder glas en op gronden die niet per se in de buurt van de kust liggen. Zo groeit lamsoor ook binnendijks in de volle grond en gedijt zeekraal uitstekend op woestijngrond op water waaraan zout is toegevoegd. Maar weinigen weten dat je dit soort zeekraal in de winter in de winkels aantreft. Van maart tot november, het seizoen voor zomerse zoute groentes, worden zeemelde, lamsoor, schorrenkruid en zeekraal in hun wilde vorm geoogst op onze eigen kwelders en schorren en op de slibgronden van Normandië en Bretagne. Zeekool daarentegen, is alleen verkrijgbaar in de winter van november tot maart.

Hoe smaken ze?

Dat zout de boventoon voert in het smakenpalet van zilte groenten zal geen verrassing zijn. Maar, behalve door hun zilte smaak, laten deze groentes zich ook typeren door hun textuur. Ze hebben allemaal iets stevigs en knapperigs. Zeekraal heeft wellicht de meeste bite en de ziltste smaak. Bovendien zijn de takjes van zeekraal buitengewoon sappig. De grappige sprieten van Monniksbaard, die iets weg hebben van vlassige baardhaartjes, smaken rauw ietwat grassig en geblancheerd of gebakken houdt de smaak van dit moerasplantje het midden tussen knapperige postelein en een tikkeltje zoute spinazie. De langwerpige diepgroene blaadjes van lamsoor hebben een aangename gladde textuur en smaken licht zilt. Schorrenkruid is heel mineraalrijk en dat proef je, vooral als je het rauw eet. De textuur van de takjes van dit kwetsbare plantje lijkt op die van zeekraal maar het is zachter en malser. Een gevalletje apart is zeemelde dat met z’n stevige steeltjes en fluwelige blaadjes een ander uiterlijk heeft dan zijn collega-zilte-groenten. Qua smaak en textuur is het wel one of the guys: zilt, fris en stevig.

Wat doe je ermee?

Wat je doet met zilte groenten? Vooral niet te veel! Zilte groenten hebben niet veel nodig. Eet ze rauw in een salade met nieuwe gekookte aardappels of heel kort geblancheerd met goede boter of (roer)gebakken in olijfolie met wat knoflook en een pepertje.

En, zo makkelijk als ze zich laten bereiden, zo makkelijk laten zilte groenten zich ook combineren. Met vis en schelpdieren natuurlijk, dat ligt voor de hand. Maar ze smaken ook goed bij vlees. Lamsvlees en lamsoor is een heerlijke combinatie, net als rundvlees met zeekraal. Maar ook met elkaar en met andere niet zilte groenten doen ze het goed. Denk aan aardse zomerse cantharellen, groene of witte asperges, verse peulvruchten of zoete bosbiet. Zilte groenten hebben de gave dat ze een gerecht de broodnodige pit kunnen geven. Het zijn dankbare smaakmakers.

Een laatste tip: was zilte groenten pas als je ze gaat gebruiken want ze kunnen slecht tegen zoet kraanwater en wees bij de bereiding zuinig met…… zout.

Recepten van onze hand met met zilte groentes vind je op ons blog en de site van Ecoville:

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *