van de groenteboer

Zoete schuimomelet met kersen

 

kersen schuimomelet

fotografie Annemarie Sabelis

Mijn goede vriend Rik heeft een kersenboom in de tuin. Waarschijnlijk van het soort Karina. Deze kersen zijn stevig, donkerrood van kleur, fris van smaak en prima geschikt voor mijn variatie op een ouderwets en beproefd toetje dat de broer van Annemarie vroeger maakte. Maar, any kers will do!

 

Ontpit een klein pondje kersen en pureer 1/3 ervan met een staafmixer. Zeef het kersensap en druk met een lepel alle sap uit het vruchtvlees. Doe het sap en de rest van de kersen in een steelpan. Voeg een scheutje crème de cassis toe (of een ander gedistilleerd drankje) en afhankelijk van de zoetheid van de kersen, 1 of 2 eetlepels suiker. Breng aan de kook en laat de kersen een minuut of 5 zachtjes koken tot ze zacht zijn en het sap wat is ingedikt. Laat zonodig het sap zonder kersen inkoken.

Scheid het eiwit van het eigeel van 4 eieren en klop 2 eiwitten met 2 eetlepels basterdsuiker tot zachte stijve pieken. Klop de eierdooiers los en spatel ze behoedzaam door het stijve eiwit.

Bak in een klontje roomboter een grote omelet. Zet het vuur op z’n allerlaagst en doe er desnoods een plaatje tussen want deze tere omelet brandt snel aan. Check steeds voorzichtig de kleur van de onderkant van de omelet. De omelet is klaar als de onderkant lichtbruin is.

Schep de kersen en het sap over de omelet, geef iedereen een lepel en val aan. Deze hoeveelheid is genoeg voor een 4 à 5 personen.