van de groenteboer

Zoete witte uitjes met quatre epices voor bij de borrel

Onweerstaanbaar vind ik ze, Italiaanse platte witte uien, een exotische afwisseling op onze gele tranentrekkers. Even kort gebakken met het Franse specerijen kwartet quatre epices, dat uitgesproken door mijn Franse buurman klinkt als kattepies, smaken ze goed bij een borrel, met in dit geval paté de campagne en rillettes de porc als gezelschap. De recepten van deze Franse lekkernijen houden jullie tegoed.

fotografie Annemarie Sabelis

fotografie Annemarie Sabelis

Haal het vliesdunne schilletje van een paar uien, snijd ze in vieren en trek de stukken uit elkaar in lamellen. Bak de ui in een scheut olijf op zacht vuur en doe er na een paar minuten een laurierblad, een snuf zout en de quatre epices bij: een flinke mespunt gember, nootmuskaat en kaneel en 1 of 2 kruidnagels.

Doe er, nadat de kruiden heel even mee zijn gebakken,  een scheut azijn, een eetlepel honing, een klein handjes rozijnen en wat geroosterde pijnboompitten bij en laat de uien een paar minuten zacht stoven

Geef ze warm of koud als verfrissend hapje bij een plateautje kaas of worst, of allebei.