van de visboer

Zuurkoolpotje met vis, garnalen en dille

 

collage vispotje zuurkool sal-t-2

Ik ben wat zuurkool betreft wel heel eenzijdig bezig geweest. In mijn jeugd at ik het alleen onder lichte dwang en met heel veel ananas. Eenmaal volwassen kon ik de zure smaak meer waarderen en serveerde ik zuurkool alleen op de Franse manier: choucroute garnie met veel vlees.

Maar, dat is verleden tijd. Ik heb zuurkool herontdekt en ben lustig aan het experimenteren geslagen nadat ik me op verzoek van Perry Falter van Ecoville verdiept had het fenomeen zuurkool. Lees het artikel zuurkoolfeitjes maar. 

En zo weet ik nu dat zuurkool ‘se marie bien’ met vis. Oh, ‘se marie bien’ betekent dat zuurkool, vis goed bij elkaar passen. Maar eigenlijk zeggen de Fransen dat vis en zuurkool heel gelukkig getrouwd zijn. Schattig toch?

 

Druk al het vocht uit een pond zuurkool en bak het tenminste 20 minuten zacht in een klontje boter. Hoe langer, hoe zachter de kool. Tenzij je choucroute cuisinée heb kunnen bemachtigen. Dat is al gekookte zuurkool: superzacht van smaak en textuur. Ideaal voor niet-zuurkool-liefhebbers zoals ik was.

Schil, kook en maak puree van ietwat kruimige aardappels en een bekertje crème fraîche of melk. 1 kilo voor 4 grote en 750 gram voor 4 gewone eters.

Beboter 4 kleine (inhoud 4 dl.) of 1 grote vuurvaste schaal. Snijd ongeveer 6 ons vis, bijvoorbeeld zalm en kabeljouw, in stukken en verdeel die samen met een onsje garnalen, zout, veel zwarte peper, een flinke hand fijngesnipperde dille en een kwart liter slagroom over de schaaltjes. Bedek de vis met een laagje zuurkool en daarover een laagje aardappelpuree. Besmeer de aardappelpuree met een beetje gesmolten boter en bak het zuurkoolpotje 20 tot 25 minuten goudbruin in een oven van 180 graden. Bon appetit!