van de visboer

Zweeuwse creuse met een vinaigrette van dulse en sjalotten

oesters-met-dulse-zeewier

fotografie Annemarie Sabelis

In Nederland begint het oesterseizoen officieel pas in het najaar. Maar dat geldt eigenlijk vooral voor de chique platte Zeeuwse oester en niet voor de goedkopere wilde bolle variant, beter bekend als Zeeuwse creuse of Japanse oester. Die is ook nu volop te krijgen. Pas in juli augustus als de watertemperatuur stijgt en de oesters gaan melken en de vrouwtjes witte wolken larfjes aanmaken om zich voort te planten, wordt het lastig. Geniet dus nog effe van de voordelen van de vroege zomer en trakteer jezelf op een dozijntje oesters. Gewoon, simpel, met deze vinaigrette met vers zeewier.

 

Koop een onsje dulse. Dit vers gezouten paarsrode zeewier wordt in het voorjaar geoogst, is fijn en ietwat krokant van structuur en heeft een iets zoete smaak. Spoel het zout van het zeewier, hak het superfijn en meng het met een gelijke hoeveelheid fijn gehakte sjalotjes en een scheut rode wijnazijn en leg op elke oester een klein schepje van deze vinaigrette. Enjoy!