van de groenteboer
Leave a comment

Artisjokken met doperwten en daslook

 

collage artisjokken met erwten en daslook sal-t-

De gerechtje is van het type luxe op tafel. En de smaak subliem: jong, bitter, zoet en pittig! Eigenlijk is dit misschien wel de fijnste combi die het voorjaar te bieden heeft. 

 

Pocheer een flinke hand doperwten een minuut of zeven in kokend water, laat ze afkoelen en maak ondertussen een eenvoudige vinaigrette van olijfolie, een beetje citroensap en wat peper en zout.   

Snijd van de bovenkant van twee artisjokken een derde af en pel de hardere buitenste bladeren eraf tot de bladeren soepel en zacht aanvoelen. Schil een flinterdunlaagje van de steel en de buitenkant van het hart waarvan je de bladeren hebt verwijdert.   

Snijd de artisjokken in vieren en haal zo nodig met een lepeltje het hooi uit het midden. Het vruchtvlees kleurt heel snel bruin maar dat geeft niet. De smaak wordt er niet minder om!

Doe een flinke laag olijfolie in een koekenpan en bak daarin de artisjokken nadat je ze licht door de bloem hebt gehaald. Draai de artisjokken regelmatig en bak ze tot ze lichtbruin zijn en je met een mes makkelijk in het dikste deel kunt prikken.

Leg de warme artisjokken op een bord samen met de erwtjes, besprenkel ze rijkelijk met de vinaigrette en strooi er wat gehakte daslook over. Serveer met vers brood om het bord mee schoon te maken.   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *