van de slager

Lamskoteletjes met zeekraal en ansjovis-basilicumboter

zeekraal-met-lamsvlees-en-kruidenboter

fotografie Annemarie Sabelis

 

Geen zomer zonder lam. Tenminste, als je zuiglam wilt eten want een lam blijft lam tot het een jaar oud is. En, geen zomer zonder zoute groenten want ook die kun je nu volop krijgen. Zeekraal, lamsoren, monniksbaard allemaal even lekker. Dus wat is er logischer dan een combinatie van deze twee? Weinâg, om het maar even op z’n plat Haags te zeggen.

De ansjovis-basilicumboter en chilivlokken zorgen voor de nodige pit bij het botermalse vlees en de knapperige zeekraal. Onweerstaanbaar. Zeker met een paar nieuwe in de schil gekookte aardappels als gezelschap.

 

Begin met de boter. Meng een 1/2 pakje roomboter op kamertemperatuur met 2 flinke handen grofgehakte basilicumblaadjes (of rozemarijn of oregano, ook heel lekker) en een stuk 6 fijngehakte ansjovisfilets en zwarte peper en misschien nog een pietsje grof zout. Maar, proef vooral even voor je zout toevoegt want de ansjovis is natuurlijk al een hele zoute. Verspreid de boter over een flink stuk plasticfolie en maak er met je handen een rol van met een doorsnede van een centimeter of 3. Laat de rol opstijven in de koelkast.

Haal het vlees zeker een uur van te voren uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur is als je het gaat bakken. Lamskoteletjes hebben maar een minuut of 4 aan beide kanten nodig en ik bak ze het liefst in olijfolie die goed heet is. Wel eerst even met zout en peper bestrooien voor ze de pan in gaan.

Blancheer de zeekraal kort, een minuut of 3, in kokend water en laat het goed uitlekken voor je het op voorverwarmde borden legt. Een half ons is meer dan genoeg voor een persoon. Schik de koteletjes op de zeekraal en snijd 2 à 3 plakjes van de boterrol en leg ze erbij. Maak het gerecht af met wat chilivlokjes.

P.S. Lees vooral ons artikel over zilte groenten!