prikbord
Leave a comment

Wat schaft juni?

illustratie Annemarie Sabelis

illustratie Annemarie Sabelis

 

Het is zover. De zomer staat voor de deur en dat betekent dat we onze tanden weer in heel veel lekkers van eigen bodem kunnen zetten. Alhoewel voor deze maand nog even goed geldt: ook wat je van ‘verder’ haalt, is lekker.

Met dank aan onze groenteboer Perry Falter van Ecoville
Aan stengels

De familie van de loken is op dit moment heel smakelijk. Veel wordt verkocht in bossen: sjalotten, rode ui, gewone ui, verse knoflook maar ook hele jonge preitjes.En asperges natuurlijk. Die zijn nu lekker voordelig en nog tot 24 juni te kopen. Snel eten dus, voor ’t te laat is en de telers de plant met rust moeten laten om op krachten te komen voor volgend jaar.

Aan peulvruchten

Niet te versmaden zijn jonge peultjes en verse peulvruchten als kapucijners, tuinbonen en erwten. Er gaat maar heel weinig boven deze groene lekkertjes die zo zoet kunnen zijn dat je ze rauw kunt eten, als waren het snoepjes.

Aan bladgewassen

Ook valt er weer wat te kiezen als het om bladgewassen gaat: fijne spinazie, andijvie, paksoi en snijbiet. De snijbiet die wij in Nederland eten groeit heeft veel blad en weinig steel en stamt af van het ietwat grove blad van de gewone biet. Franse snijbiet of blette daarentegen, is vooral stengel. Die zul je misschien wel eens gezien hebben. Mits het niet te veel regent, is er zomer postelein, een zurige groente, heel anders dan de sla-achtige winterpostelein.

Aan wortels en knollen

En jonge bietjes en worteltjes, die zul je ook in bij bosjes zien liggen. Een genot en zo lekker dat ze aan een simpele vinaigrette of een klontje boter genoeg hebben. Net als radijsjes, meiraapjes, radijsjes en nieuwe aardappels, want ook die zijn er: nicola’s, raya’s, malta’s en krielaardappeltjes.

Aan fruit

Juni is de maand van steenvruchten: kersen, abrikozen, nectarines en perziken. Die grappige platte perziken worden verkocht wilde perziken. Niet omdat ze in ‘t wild groeien hoor, geen idee eigenlijk waarom ze zo genoemd worden. Van eigen bodem zijn er aardbeien, aalbessen en kruisbessen, ook heel smakelijk natuurlijk.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *